Objavljeno:
991
pregleda

Prvi Muzički most – dogovorena saradnja Srpskog narodnog pozorišta i Hrvatskog narodnog kazališta

Foto: SNP

Verdi publiku ne mora da traži – on je naprosto ima. Dokazala je to premijera opere „Nabuko“ u petak u HNK Zagreb, tokom koje se osetilo uzbuđenje publike zbog izvođenja dela kojim je slavni kompozitor osvojio italijanska srca davne 1842. godine. Za Srpsko narodno pozorište, ovo izvođenje ima značaj utoliko što je kao solistikinja nastupila prvakinja opere našeg pozorišta, Jelena Končar, a upravo na dan premijere, dogovorena i je i institucionalna saradnja dva pozorišta.

„Dogovorena saradnja odnosi se na tekuću, ali i sledeću sezonu i ona konkretnije, obuhvata razmene predstava, umetnika, zajedničcke koncerte i koprodukcije“, objašnjava direktorka opere Srpskog narodnog pozorišta, Sandra Milankov.

Milankov je, nakon razgovora sa upravnicom Hrvatskog narodnog kazališta, Ivom Hraste Sočo, objasnila kako je ovo prva, od niza saradnji koje je pred sebe, kao jedan od strateških ciljeva, postavila opera Srpskog narodnog pozorišta.

„Kao što smo najavili na Internacionalnim operskim danima, želimo da sarađujemo više sa drugim operskim kućama regiona, a i sveta, da gostujemo sa našim predstavama, da ugostimo, da razmenjujemo umetnike i radimo zajedničke operske produkcije. Mislimo da je neophodno da stvorimo mrežu i da je održavamo, a to moze samo kontinuitetom i negovanjem poslovnih odnosa kao i stvaranjem novih konekcija. Svaka saradnja, svako gostovanje je dragoceno iskustvo za umetnike, za teatar, za publiku, jer otvara horizont, pruža priliku da se vidi i doživi i nauči nešto novo“, dodaje Milankov.

Podsetimo, ideja institucionalne saradanje pozorišta, pre svega u regionu, pokrenuta je u okviru Internacionalnih operskih dana, koji su ove godine održani u Srpskom narodnom pozorištu, prvi put, okupivši tako operske umetničke direktore iz Novog Sada, Kelna, Dizeldorfa, Minhena, Milana, Temišvara, Segedina, Skoplja, Varne, Tirane, Sarajeva, Osijeka… sa ciljem da se od naredne godine omogući lakše imrežavanje, razmena iskustva i promocije u okviru jedinstvene operske mreže.

Podeli