Objavljeno:
656
pregleda

Koncert za mlade muzičare 6. novembra u Srpskom narodnom pozorištu

Srpsko narodno pozorište poziva mlade, učenike muzičkih škola, studente Akademije umetnosti u Novom Sadu, njihove profesore, roditelje, i sve one ljubitelje klasične muzike na koncert koji će se održati u nedelju, 6. novembra od 17 sati u najstarijem srpskog teatru.

U pitanju je internacionalni projekat koji organizuju Srpsko narodno pozorište, muzička akademija „Petar Veliki” iz Sankt Peterburga, kao i poznata ciriška muzička škola „Zahar Bron”. Upravo iz ove zanimljive saradnje proistekao je i koncert kojim će dirigovati maestro Gerasim Voronkov, a na programu je Šostakovičeva simfonija br. 15 u A-duru, op. 141, Violinski koncert u C-duru D. Kabalevskog, Violinski koncert u br. 1 u g-molu M. Bruha.

U okviru ovog koncerta nastupiće dve mlade violinistkinje, dobitnice mnogobrojnih nagrada na međunarodnim takmičenjima – Eva Solodovska iz Ukrajine, i Sofi Branson iz Velike Britanije.

Maestro Voronkov, rođen je u Moskvi i svoje muzičko obrazovanje otpočeo je na moskovskom Konzervatorijumu Čajkovski. Između 1981. i 1990. bio je deo orkestra Boljšog teatra, u kome je 1988. osnovao Boljšoj kamerni orkestar. Godine 1989, nakon osvajanja Berlinske nagrade Karajan, postavljen je za direktora Simfonijskog koledža Moskovskog konzervatorijuma Čajkovski, sa kojim je nastupao i snimao u Rusiji, Austriji i Francuskoj. Takođe je bio pozvan da sarađuje sa raznim orkestrima iz bivšeg Sovjetskog Saveza.

Godine 1991. prelazi u Barselonu, a dve godine kasnije upravo tamo osniva orkestar Camerata Mediterranea sa kojim je imao brojne koncerte po Španiji. Trenutno je maestro Voronkov profesor i direktor Orkestra Višeg konzervatorijuma Liceu u Barseloni, glavni direktor Simfonije Akademije Gran Teatre del Liceu i pomoćnik muzičkog direktora Koloseuma u ​​Barseloni.

Ulaz na koncert je slobodan.

Podeli