Objavljeno:
365
pregleda

Još sedam nagrada za predstavu „Ko je ubio Dženis Džoplin“ – naredna stanica Drezden

Foto: V. Veličković

Posle više od 20 nagrada za predstavu „Ko je ubio Dženis Džoplin“ Tijane Grumić, u režiji Sonje Petrović, žiri ovogodišnjeg festivala „Borini pozorišni dani“ odlučio je da ovaj uigrani ansambl ponese još tri – nagrada „Borisav Stanković“ za najbolju predstavu u celini, nagrada „Borisav Stanković“ za najbolju žensku ulogu koju su ravnopravno podelile Sonja Kesler i Bojana Milanović, kao i nagradu „Radoslav Radivojević“ za najbolju predstavu po oceni publike.

U istoj nedelji, predstava „Ko je ubio Dženis Džoplin“ izvedena je na Internacionalnim teatarskim susretima Brčko distrikta BiH sa kojih se vratila sa četiri nagrade – Tijana Grumić dobila je nagradu za tekst, Sonja Petrović za režiju, Željko Piškorić za scenografiju, dok su Sonja Kesler i Bojana Milanović ponovo dobile nagradu za najbolje glumice.

Direktor Drame Srpskog narodnog pozorišta, Milovan Filipović rekao je da pored toga što predstavljaju priznanja kvalitetnog rada, nagrade mogu značiti i brži put do nove publike, a glumcima i rediteljima koji su nagrađeni, brži put do novih angažmana.

„Posebno kada se toliki broj nagrada dodeli jednoj predstavi kao što je u našem pozorištu, u poslednjih dve sezone najmanje, slučaj sa predstavom „Ko je ubio Dženis Džoplin“, to se reflektuje na priznanja predstave, ne samo u zemlji nego i u regionu zato je predstava pozvana u gotovo sve zemlje bivše Jugoslavije i ne samo to, uskoro će predstava učestvovati na festivalu Omladinskih scena u Drezdenu, u Nemačkoj i učešće na tom festivalu zaista predstavlja jedan od najznačajnijih poziva koje smo imali u poslednje vreme“, rekao je Filipović i dodao da je neizmerno zadovoljstvo što će ansambl imati priliku da se pokaže u najboljem svetlu u Drezdenu jer je upravo pozorište u tog grada u evropskim okvirim prepoznato kao kao predvodnik novih teatarskih stremljenja i novih teatarskih formi.

„Nova publika i broj ljudi koji na svakom festivalu gleda našu predstavu je nekako čini boljom, i svakim sledećim igranjem je ona sve značajnija i za mene i za celu autorsku ekipu. Uživamo u ovom produženom životu predstave koji se događa zahvaljujući ovim festivalima i zbog toga su mi još značajnije ove nagrade“, rekla je rediteljka predstave Sonja Petrović.

Gostovanje predstave „Ko je ubio Dženis Džoplin” na prestižnom Evropskom festivalu za mlade pozorišne reditelje Fast Forward zakazano je za 12. i 13. novembar.

„Ko je ubio Dženis Džoplin?” je intrigantna predstava sa obiljem muzičkog repertoara koja nas vodi u 1970. godinu, u sobu 105 holivudskog „Lendmark“ hotela, gde je sa samo 27 godina umrla Dženis Džoplin. Predstava je rađena u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta i Omladinskog saveza udurženja OPENS.

Deo profita od predsatve vraća se u OPENS FOND ZA LIČNI RAZVOJ Omladinskog saveza udurženja OPENS. Fond za lični razvoj za cilj ima osnaživanja mladih (starosne kategorije od 15 do navršenih 30 godina života). Fond za lični razvoj tokom ove godine podržao je 2 mlade devojke mesečnom stipendijom u trajanju od 10 meseci.

U predstavi igraju: Bojana Milanović, Sonja Kesler, Vukašin Ranđelović, Dimitrije Aranđelović, Stefan Vukić, Petar Banjac, Filip Grubač i Igor Sakač. Scenograf je Željko Piškorić, kostimograf Senka Ranosavljević, a dizajner svetla Marko Radanović. Za muzički repertoar zadužen je UV bend koji muziku u predstavi izvodi uživo.

Podeli