Objavljeno:
1822
pregleda

Sem nestvarnog ništa stvarno nije – premijerno izveden „Magbet“ u Srpskom narodnom pozorištu

Foto: M. Erdelji

Stvarno i nestvarno, moguće i nemoguće, realno i fiktivno – publika Srpskog narodnog pozorišta sinoć je bila uvučena u svojevrsni košmarni san Magbeta koji je odigran premijerno u Novom Sadu. Magbet jeste izuzetno kompleksan Šekspirov komad koji donosi priču o tragediji ambicije i želji za vlašću, ali reditelj Nikita Milivojević, koji je ujedno radio i adaptaciju dela, smatrao je da to nije dovoljno, da je Magbet ipak više od toga, te je akcenat stavio na Magbeta iz snova.

„Magbet je jako vezan za san, čuvena replika kaže: Magbet je ubio san, spavati više neće, to je bio neki prvi ključ i trag da ustvari da mi pokušamo da napravimo predstavu koja kad je prati gledalac, ona se zapravo dešava u glavi Magbeta”, istakao je Milivojević i dodao da predstava traži „neku vrstu intuicije i instinkta, nekog emotivnog doživljaja, i ako se prepustite tom doživljaju onda ste našli, čini mi se, ključ, koji može da vas uhvati da budete deo predstave“.

Upravo ovo tumačenje, umnožilo je Magbeta, pa tako na sceni prepliću se tri Magbeta kog tumače Branislav Jerković, Pongo Gabor i Arpad Mesaroš, kao i pet lejdi Magbet koje su sjajno upotpunile košmar – Anica Petrović, Nevena Nerandžić, Ivana Pančić Dobrodolac, Maja Stojanović, Jelena Simić.
Glumac Branislav Jerković ističe da je proces bio neizmerno uzbudljiv te je ostao kao poseban u njegovoj dosadašnjoj karijeri.

„Uvek je inspirativno raditi Šekspira. U kom god je on rediteljskom obliku ili veziji, konceptu, raditi Šekspira je nešto najozbiljnije i najteže nešto što vam nudi drama. Sam proces je bio uzbudljiv jer su došli glumci iz više pozorišta, sa više strana, a sa većinom se nismo poznavali i bila je dobra energija. Evo šest meseci traje to naše druženje kao i magbetovski put, a mi smo ostali prijatelji“, rekao je Jerković.

U predstavi igraju još i Dejan Đonović, Marko Marković, Milan Zarić. Magbet je nastao udruživanjem pet koproducenata – Budva Grad teatra, Srpskog narodnog pozorišta, Beogradskog dramskog pozorišta, ITAKA Art centra, Inđija i Újvidéki Színház (Novosadskog pozorišta).

Pored Nikite Milivojevića koji potpisuje adaptaciju i režiju, a zajedno sa Željkom Piškorićem scenografiju, autorski tim predstave čine i Amalija Benet, koja je zadužena za scenski pokret i izbor muzike, Jelena Stokuća, kostimograf, i dr Dejan Sredojević, scenski govor.

Reprizno izvođenje predstave je večeras, 22. oktobra na sceni „Pera Dobrinović“.

Podeli