Objavljeno:
653
pregleda

Muzički mostovi kao početak saradnje velikih operskih kuća iz Evrope

Foto: M. Erdelji

Operski umetnici iz Novog Sada, Kelna, Dizeldorfa, Minhena, Milana, Temišvara, Segedina, Skoplja, Varne, Tirane, Sarajeva, Osijeka… od naredne godine imaće priliku da se umrežavaju, razmenjuju iskustva i promovišu u okviru novih Internacionalnih operskih dana koji su započeli u Srbiji, u Srpskom narodnom pozorištu.

Na Panelu u Srpskom narodnom pozorištu, drugog dana Internacionalnih operskih dana, predstavnici teatara iz regiona i Zapadne Evrope dogovorili su da od naredne sezone počinju velike i značajne operske koprodukcije, kao i razmena umetnika među pozorišnim kućama. Takođe, još jedna od važnih tačaka jeste uspostavljanje jedinstvene platforme koja će imati za cilj promociju umetnika u inostranstvu i koja će sadržati bazu podataka umetnika, ali i formiranje regionalne operske alijanse.

Ovoj važnoj konferenciji, prethodio je veliki koncert „Muzički mostovi“ koji je održan u Subotici na kom su nastupili solisti Opere SNP-a Marija Jelić, Stevan Karanac, Višnja Radosav, ali i sopran Aida Čorbadžić, tenor Đorđi Čučkovski, bariton Igor Krišto i bariton Plamen Dimitrov, a sve pod dirigentskom palicom maestra Elia Orčuola.

„Činjenica da su sa nama upravnici i direktori opera velikih pozorišta regiona i Zapadne Evrope govori o vidljivosti i kvalitetu Opere Srpskog narodnog pozorišta. Ono što je naš najveći kapital, a to su umetnici nastupom na koncertu u Subotici koji je otvorio ovaj skup, i pokazali, jeste svakako jedan visok nivo izvođenja. Zaista zato verujem da je ovo jedan dobar start i dobar početak za neke buduće saradnje i neke buduće događaje“, rekao je upravnik Srpskog narodnog pozorišta, Aleksandar Stankov.

Koncert u Subotici, kao i panel diskusiju, podržao je Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, a ovom prilikom zamenik tog sekretarijata Radivoj Paroški rekao je da je sekretarijat odmah prepoznao značaj ove saradnje koja povezuje umetnike iz 10 zemalja, ne samo zbog njihovog umrežavanja već i zbog toga što upravo oni šire vidike i prelaze granice.

„Smatram da se u okviru ove međuregionalne saradnje o kojoj se govori u ova dva dana u Subotici i u Novom Sadu, stvaraju preduslovi za uspostavljanje saradnje i na nekim drugim nivoima, mislim pre svega da razvoj regiona zavisi od toga koliko smo povezani i koliko možemo ekonomski da se povezujemo a time i da poboljšamo uslove života za naše građane, za sve građane u regionu“, napomenuo je zamenik pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Radivoj Paroški.

Teatri koji su uključeni u Internacionalne operske dane su Državna Opera Keln, Državna Opera Dizeldorf, minhenski Gertnaplac teatar, Teatar Arčimboldi Milano, Opera Temišvar, Nacionalna opera i balet iz Skoplja, Državna opera Varna, Nacionalna opera i balet iz Tirane, Narodno pozorište Sarajevo, Narodno kazalište Osijek, Segedinsko narodno pozorište i Srpsko narodno pozorište.

Podeli