Objavljeno:
367
pregleda

Zahvalnost i Srpskom narodnom pozorištu povodom Dana Umetničkog ansambla „Stanislav Binički“

Foto: Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“

Dan Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički” obeležen je u ponedeljak, 26. septembra, u Svečanoj sali Doma Vojske Srbije u Beogradu.

Svečanosti povodom 123. godišnjice od osnivanja Umetničkog ansambla prisustvovale su brojne zvanice, a obraćajući se prisutnima, načelnik Uprave za odnose sa javnošću pukovnik dr Mihailo Zogović, istakao je da je malo ansambla u svetu koji se mogu podičiti tradicijom dugom 123 godine kakvu baštini „Stanislav Binički“.

„Posebno mi je drago da mogu da kažem da smo u odnosu na 26. septembar prošle godine bogatiji za 31 novog pripadnika. Uložili smo napore da danas imate nove adekvatno dizajnirane uniforme, a vrlo brzo će ovo biti prvi orkestar u našoj zemlji koji notni materijal neće koristiti u papirnoj formi jer smo za tu svrhu obezbedili tablet uređaje. Želim vam da svakoga dana sve više napredujete, da budete još bolji i uspešniji“ rekao je pukovnik Zogović.

Prisutne je pozdravio načelnik Ansambla „Stanislav Binički“ potpukovnik Nikola Živković i u ime Ansambla izrazio zahvalnost svima koju su u proteklom periodu doprineli njihovom uspehu, pozivajući sve okupljene da i u novoj sezoni budu deo njihovih koncerata na kojima se slavi Vojska Srbije i naša zemlja.

Potpukovnik Živković je povodom Dana Ansambla uručio zahvalnice institucijama i pojedincima za uspešnu saradnju sa Umetničkim ansamblom „Stanislav Binički“, među kojima je i Srpsko narodno pozorište.

„Za kulturu i institucije koje se bave ovim poslom, jedna od najbitnijih stvari su saradnja i razumevanje. Naša saradnja na izvođenju Karmine burane sigurno je tek početak lepe i duge saradnje“, objasnio je uravnik Srpskog narodnog pozorišta, Aleksandar Stankov.

Kao Dan Ansambla obeležava se 26. septembar, kada je davne 1899. godine naš slavni kompozitor Stanislav Binički osnovao Beogradski vojni orkestar. Bio je to prvi koncertni orkestar i nosilac muzičkog života u Srbiji. Tu dugu i bogatu tradiciju, kroz tri veka, neguje i čuva Umetnički ansambl Ministarstva odbrane koji s ponosom nosi njegovo ime.

Podeli