Objavljeno:
1289
pregleda

Radionice sa maestrom Mihailom Sinkevičem u Srpskom narodnom pozorištu

Foto: M. Polzović

Srpsko narodno pozorište će od 22. do 28. avgusta biti mesto gde će muzičari, dirigenti i pevači imati priliku da se edukuju i usavrše svoje veštine na radionicama koje će voditi dirigent iz Rusije Mihail Sinkevič, koji u Novi Sad stiže iz Marinski teatra.

Prvog i drugog dana radionica (22. i 23. avgusta) su sesije za klavir, dok će 24, 25, i 26. avgusta biti održane sesije za orkestar. Kao rezultat rada na radionicama, 28. avgusta biće upriličen veliki gala koncert, a svi prijavljeni izvešće koncertnu verziju Verdijeve opere Aida.

Svi imaju pravo učešća na radionicama, i mogu se prijaviti putem mejla ptgma.ekarts@gmail.com.

Foto: mariinsky.ru
Mihail Sinkevič rođen je u Moskvi, a 1987. godine završio je Srednju specijalnu muzičku školu Beloruskog državnog konzervatorijuma i upisao se na Fakultet za horsko-dirigovanje Lenjingradskog državnog konzervatorijuma Rimski-Korsakov. Godine 1990. nastavlja studije na Fakultetu operskog i simfonijskog dirigovanja. Nakon njegovog debija sa Državnim akademskim simfonijskim orkestrom Belorusije 1994. godine, pozvan je da se pridruži Nacionalnom akademskom Boljšoj operi i baletskom pozorištu Republike Belorusije. Godine 2000, po pozivu maestra Valerija Gergijeva, Mihail Sinkevič je postao dirigent u Marinskom teatru. Njegov repertoar obuhvata opere Careva nevesta, Legenda o nevidljivom gradu Kitežu i Devojka Fevronija, Život za cara, Ruslan i Ljudmila, Knez Igor, Boris Godunov, Hovanščina, Evgenij Onjegin, Mazepa, Pikova dama, Jolanta, Sadko i mnoge druge. Redovno vodi koncerte u Marinskom teatru i Koncertnoj dvorani zajedno sa solistima pozorišta. Gostuje sa Marijinskom operom i baletom širom sveta, a nastupao je u Metropoliten operi, Kraljevskoj operi u Kovent Gardenu, u Los Anđelesu, Vašingtonu i na festivalima u Salcburgu i Melburnu. Sarađuje sa operskim kućama u Rusiji (Boljšoj teatar i Novosibirske, Permske i Kazanjske opere) i u inostranstvu, u Belorusiji, Nemačkoj, Hrvatskoj i drugim zemljama.

Podeli