Objavljeno:
1175
pregleda

Trijumfalni marš: Poslednja „Aida“ u sezoni

Foto: S. Doroški

Odjek koji je imala svečana premijera opere „Aida“ na Petrovaradinskoj tvrđavi nije se zadržao samo u granicama Srbije. O tom izvođenju se i dalje priča kako u umetničkom, tako i u kreativnom svetu. Upravo to pokazaće poslednje izvođenje Verdijeve „Aide“ u okviru 161. sezone Srpskog narodnog pozorišta, u subotu, 11. juna.

„Ovo će biti poslednje izvođenje opere koja nas je i doslovno stavila rame uz rame sa svetskim operskim kućama u sezoni. Ali ona je postigla još nešto – podigla je prag na osnovu kog radimo sledeće produkcije. Svaka sledeća naša predstava sada mora biti minimalno na tom nivou jer je to preduslov da u Novi Sad dolaze zaista svetski solisti i dirigenti pred koje, ponosno, možemo da stavimo naš hor, orkestar i pevače“, objašnjava upravnik Srpskog narodnog pozorišta Aleksandar Stankov.

Rolu Amneris pevaće Sanja Anastasia, operska pevačica iz Beograda i jedan je od najtraženijih mecosoprana širom sveta. Sanja je odrasla u Beogradu, a muzičko obrazovanje je stekla na Univerzitetu za muziku u Gracu i Beču, gde je i magistrirala. Osvojene brojne nagrade na takmičenjima za solo pevače potvrdile su njen neosporni talenat i otvorile joj vrata brojnih operskih kuća u Evropi, Japanu, Južnoj Africi i Americi.

Njen parter, u ulozi Radamesa biće tenor Dario di Vietri, gost iz Italije koji je svoje obrazovanje sticao radeći sa pevačima kao što su Jaume Aragall, Luciano Pavarotti i Bruna Baglioni.

Dok je u naslovnoj ulozi prvakinja Opere Srpskog narodnog pozorišta Danijela Jovanović.

I sve to pod dirigentskom palicom maestra Marka Boemia, renomiranog italijanskog dirigenta koji je radio sa nizom uglednih pevača iz različitih generacija – od Lučana Pavarotija i Edite Gruberove do Ane Netrebko i Jusifa Ejvasova. Nedavno je radio na operi „Boemi“ Đakoma Pučinija u operskom centru Galina Višnjevskaja u Moskvi.

Ipak, trijumf „Aide“ poslednjih meseci ne ogleda se samo u svetskim zvezdama koje rado dolaze da nastupe u toj produkciji, već i u uspehu koji je postigla kampanja koja joj je prethodila.


Trijumfalni marš u svetskom finalnu za najbolju kampanju u oblasti kulture

Među 1050 prijavljenih radova iz 52 zemlje, na listu najboljih 225 radova ušla je kampanja „Trijumfalni marš: Aida“, koju je Srpsko narodno pozorište uradilo zajedno sa Kućom Čuvarkućom. U pitanju je PHNX Award, koji od 2020. godine dodeljuje AdForum, platforma koja okuplja kreativce iz celog sveta i ima više od 25.000 članova, a na koju se svake godine prijavljuju velike kompanije širom sveta sa svojim višemilionskim kampanjama. Trijumfalni marš, jedina je kampanja sa Balkana koja je ušla u finale.

„Nismo imali milionski budžet, ali smo imali ideje koje su nepocenjive, sjajanu saradnju celog tima, želju da kampanja uspe i cilj da dovedemo rekordno velik broj ljudi na operu. To nam je bio najvažniji zadatak. Hteli smo da pokažemo da je moguće dovesti na operu mlade ljude, ljude koji vole drugačiju muziku, ljude koji nisu tipična operska publika, ako im se priđe na pravi način,“ priča Vukašin Tanurdžić, kreativni direktor tima agencije Kuća Čuvarkuća.

Za Srpsko narodno pozorište, ulazak u finale stiže u pravo vreme kao potvrda da su zaokreti u komunikaciji koji su napravljeni poslednjih meseci, „Kada je reklamna kampanja u pitanju, uvek su najbolje one koje u pravoj meri kreiraju očekivanja publike ili kupaca. Ako očekivanja razočaraju, kampanja nije uspešna. Verujem da je baš u tome uspeh kampanje koju smo radili za Aidu. Kampanja je bila sjajna, ali je opera bila još bolja, očekivanja koja smo podigli su bila i više nego ispunjena na samom događaju“, tvrdi Ivana Miloradov ispred marketinga Srpskog narodnog pozorišta.

Ova kampanja je do sada osvojila Disrupt nagradu kao najbolja kampanja iz oblasti kulture, a ulazak u finale globalnog takmičenja je prvi međunarodni uspeh ove kampanje. Uz kampanju „Aida: Trijumfalni marš“, rame uz rame se za PHNX nagradu bore kampanje iz Japana, Kanade, Indije, Brazila, Meksika, Rumunije, Italije… celog sveta, a kampanja Aida je jedini finalista iz Srbije. Pobednici će biti poznati 16. juna.

Spektakularna Aida, sa više od 350 učesnika na sceni – muzičara u orkestru, članova hora, domaćih i međunarodnih solista, baletskih igrača i velikog broja statista za poznatu scenu marša vojnika poslednji put u ovoj sezoni biće u subotu 11. juna u 19.00 časova na sceni Jovan Đorđević, a karte su u prodaji na blagajni Sprskog narodnog pozorišta.

Podeli