Objavljeno:
2127
pregleda

„Bladi Mun” Crnogorskog narodnog pozorišta i pred novosadskom publikom

Oni su na večeri. Oni su bračni partneri, oni su prijatelji, oni su ljubavnici. Oni su na prostranoj terasi pokraj mora, zapljusnuti zvukom niskih talasa i naletima slanog vazduha. Čekaju pomračenje Meseca koji je najavljen kao prilično spektakularan prizor. Te večeri nastupa takozvani bladi mun, crveni mesec, moćniji od bilo kog drugog Meseca.

Tako počinje neverovatna predstava Crnogorskog narodnog pozorišta u režiji Ane Đorđević. Mlada rediteljka i spisateljica specijalno za CNP napisala je novu verziju, svoje drame „Crna kutija“, nastale po uzoru na film „Savršeni stranci“, smeštenu u crnogorski milje.

„Rad na ovoj predstavi se postavio kao satni mehanizam, kao organizam neprestanih promena, koji se rotiraju, izvrću, ali nikad ne staju. Ritam pulsira dosledno, otvara vrata velikih odluka, menja perspesktive, okreće sudbine. Iza svega, rediteljka Ana Đorđević je uspela da nedefinisanu mešavinu ljudskih sudbina i kosmičkih uticaja dovede u ravnotežu, da jedan polifoni mehanizam iskontruiše u nit, u nežnu sliku iz koje sve izraste, u kojoj sve i nestane“, kaže dramaturg Stefan Bošković.

Rediteljku, Anu Đorđević, novosadska publika već poznaje, budući da su njene predstave sa oduševljenjem prihvaćene u Srpskom narodnom pozorištu.

„Komunikativnost predstave je preduslov za bilo kakvo umetničko ostvarenje, umetničke ambicije moraju biti u skladu sa onim što je publici prepoznatljivo. Velike ideje su uzaludne ukoliko niko ne smatra da je to njemu namenjeno, publika mora da se prepozna u onome što gleda. Naš cilj je bio da napravimo predstavu koja se tiče ljudi koji dolaze u pozorište“, zaključila je Đorđević.

U predstavi igraju: Sanja Vujisić, Nikola Perišić, Kristina Stevović Obradović, Aleksandar Gavranić, Filip Đuretić, Maša Božović, Stevan Vuković i Branka Otašević.

Dramaturg je Stefan Bošković, kostimografkinja Svetlana Cvijanović, scenografkinja Ljubica Petrović, muziku su radili Ivana Čanović i Bojan Jovović, asistentkinja rediteljke je Nataša Milićević, asistentinja kostimografkinje je Gordana Bulatović a izvršni producent Danilo Milatović.

Bladi Mun gostuje u Novom Sadu, u Srpskom narodnom pozorištu, 25. maja, na sceni „Pera Dobrinović“ sa početkom u 19.30. Karte su u prodaji na blagajni Pozorišta.

Podeli