Objavljeno:
1298
pregleda

Tri premijere, Dan pozorišta i nova klima – rezime za mart

Foto: V. Veličković

Velike repertoarske podvige, ovog meseca u Srpskom narodnom pozorištu, pratili su i oni tehnički. Pokrajinska vlada izdvojila je 117,7 miliona dinara za zamenu i rekonstrukciju mehanike gornjeg postroja sistema rasvete na sceni „Pera Dobrinović“, kao i 9,2 miliona za sanaciju konzole nadstrešnice u okviru zgrade SNP-a i hidrotehničkih instalacija na terasi, uz izradu projektno – tehničke dokumentacije za kompletnu popravku elektroinstalacija i sistema protivpožarne zaštite.

Pored toga, proteklog vikenda završena je instalacija novog sistema klimatizacije – za grejanje i hlađenje, čiju nabavku je finansirala Pokrajinska vlada, a kojim se rešava višegodišnji problem najstarijeg srpskog teatra.

„U minulim decenijama niko nije na tehnički adekvatan način uspeo da reši ovaj problem, jer stari sistem nije zadovoljavao funkciju i pravio je veliku buku. Siguran sam da će sada, uz najkvalitetniju opremu koju smo obezbedili, novi sistem odlično funkcionisati u godinama koje su pred nama, a to će značiti mnogo bolje uslove za zaposlene, ali i za sve posetioce i ljubitelje pozorišne umetnosti“, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade, Igor Mirović.

Prema njegovim rečima, Pokrajinska vlada je samo u protekle dve godine u Srpsko narodno pozorište uložila 300 miliona dinara, i to za održavanje, opremu i otklanjanje nedostataka u sistemu zaštite od požara, čišćenje i zaštitu fasade, kao i za finansiranje nabavke audio, video opreme i rasvete.

„Pored potpune rekonstrukcije Scene ‘Pera Dobrinović’, ulažemo novac u kupovinu novih instrumenata za potrebe orkestra Opere Srpskog narodnog pozorišta, ali intezivno radimo in a jačanju repertoarske politike, i sve to zahvaljujući bezrezervnoj podršci Pokrajinske vlade u cilju očuvanja našeg najstarijeg teatra“, objašnjava upravnik Srpskog narodnog pozorišta Aleksandar Stankov.

Ugradnja novog sistema klimatizacije neophodna je pre svega zbog dotrajalosti postojećeg, i radi postizanja maksimalne energetske efikasnosti i ekonomičnosti. Realizacijom tog projekta energetski troškovi će se smanjiti za dodatnih 25 odsto.

Podeli