Objavljeno:
5505
pregleda

Premijera: „Ohridska legenda“, balet Stevana Hristića

Balet Srpskog narodnog pozorišta nastavlja probe baleta „Ohridska legenda“, najpopularnijeg i najpoznatijeg muzičko-scenskog dela srpske umetničke muzike Stevana Hristića.

Za libreto je Hristiću poslužila narodna legenda o devojci, turskoj robinji, koja se čudesno spasava, pretvarajući se u golubicu i tako leti u slobodu.

U podeli su prvaci, solisti i ansambl Baleta, uz učešće Hora i Orkestra Opere SNP-a. Koreograf i reditelj je Vladimir Logunov, gost iz Beograda.
Dirigent je Aleksandar Kojić, scenograf Saša Senković, kostimograf Mirjana Stojanović Maurič, dizajner svetla Marko Radanović.

Repetitori su: Oksana Storožuk, Maja Grnja, Vesna Brkić, Branka Gligorić.

U dva čina i četiri slike biće igrana narodna priča u svojoj lepoti i jednostavnosti i sa srećnim završetkom za mladi ljubavni par (Biljana i Marko). Klasičnim baletskim izrazom i igrom u irealnom svetu jezerskih vila, rusalki i zvezde Danice koje pomažu Marku u potrazi za otetom Biljanom, zatim solo igrama u baletskom divertismanu, plesom robinja turskog sultana, dolaskom Marka, naoružanog čarobnim mačem, sečom straže i janičara, čudesnim pretvaranjem Biljane u golubicu, sve do povratka u rodno selo i trenutka kada se obnavlja život posle zuluma osvajača i oslobođenja roblja, sve to doprinosi izvornosti, iskrenosti i neposrednosti baletskog dela ovog podneblja.

Hristićeva „Ohridska legenda“ je prvi srpski i u nekim elementima neprevaziđeni nacionalni balet, delo koje prožimaju melodije čuvenih i toliko voljenih napeva „Pušči me“ i „Biljana platno beleše“, a za muziku sveta vila i rusalki našao je pravi muzički jezik za svet bajki, koristivši sve tekovine poznog romantizma i muzičkog impresionizma.

Premijera je u subotu, 30. oktobra 2021, na sceni „Jovan Đorđević“ u 19.00 časova.

Podeli