Objavljeno:
2348
pregleda

Održana konferencija za medije – gostovanje predstave „Makbet“ u SNP-u i Protokol o saradnji SNP-a i Šekspir festivala

U Srpskom narodnom pozorištu održana je danas, 7. oktobra 2021. konferencija za medije povodom najave gostovanja predstave Makbet, u režiji Alesandra Sere, u izvođenju Sardegna Teatro / Compagnia TEATROPERSONA iz Italije u SNP-u, u okviru Šekspir festivala i potpisivanja Protokola o saradnji između Šekspir festivala i Srpskog narodnog pozorišta.

Na konferenciji su učestvovali: Nikita Milivojević, direktor i osnivač Šekspir festivala, Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i Zoran Đerić, upravnik Srpskog narodnog pozorišta.

Šekspirov Makbet u Serinoj režiji prožet je drevnim tradicijama Sardinije, izveden na sardinskom jeziku i, prema elizabetanskoj tradiciji – u izvođenju muškog glumačkog ansambla.

Prema rečima Nikite Milivojevića ovo svojevrsno izvođenje Makbeta zahtevalo je i tehnički i umetnički da bude odigrano na zatvorenoj sceni, a ne kao što je uobičajeno u Čortanovcima, u vili „Stanković“, na otvorenom. Shodno tome predstava se izvodi u subotu, 16. oktobra 2021, na sceniJovan Đorđević“ u 20.00 časova.

Prema planovima Šekspir festival bi u buduće trebalo da se izvodi u dva termina – krajem juna, odnosno početkom jula, kao što je uobičajeno, ali i s početka pozorišne sezone, najverovatnije tokom oktobra.

Ulaznice za predstavu Makbet su u prodaji na Biletarnici SNP-a, a na ovom linku nalazi se spisak svih prodajnih mesta TICKETS-a gde se ulaznice takođe mogu kupiti.

Obezbeđen je organizovan prevoz za publiku iz Beograda. Povratna karta se može kupiti na svim prodajnim mestima Tickets-a po ceni od 300 dinara.

 

U okviru potpisanog Protokola o saradnji između Šekspir festivala i SNP-a, bilo je reči, ne samo o podršci koju Festival ima od SNP-a, nego je najavljena i koprodukcija koja treba da bude realizovana sledeće godine, a u pitanju je Šekspirova tragedija Magbet koju će režirati Nikita Milivojević.

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević, istakla je da je Pokrajina, kao osnivač mnogih kulturnih institucija, nezaobilazna podrška i Šekspir festivalu, ali i svim kulurnim ostvarenjima i saradnjama, budući da kultura predstavlja neiscrpnu blagotvornu moć društva.

Pokrovitelji Šekspir festivala su Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje, opština Inđija, Ministarstvo kulture i informisanja, Grad Novi Sad, Uniqa osiguranje.

Partneri Šekspir festivala su, osim Srpskog narodnog pozorišta, Akademija umetnosti Novi Sad, ArtFrakcija (Inđija), Evropski pokret u Srbiji, Fondacija Balkankult, TradeUnique Inđija, Atelje vina „Šapat“ (Stari Slankamen).

Podeli