Objavljeno:
1986
pregleda

In memoriam: Zoltan Gajdoš, baletski korepetitor (1961 – 2021)

Foto: N. Bradonjić

Rođen je 28. februara 1961. godine u Novom Sadu. Od 1. oktobra 1984. godine zaposlen u Baletu Srpskog narodnog pozorišta na poslovima baletskog korepetitora. Muzikom je počeo da se bavi od najranijih dana. Harmoniku je učio kod nastavnice Danice Majer, a sa nastavnikom muzičkog vaspitanja Gaborom Karoljom i „Odom Radosti“, Ludviga Van Betovena, osvojio prvu i specijalnu nagradu za izvođenje na Saveznom takmičenju horova i orkestara osnovnih škola u Rumi. Srednju muzičku školu „Isidor Bajić“ u Novom Sadu završio je 1979. godine. Pored harmonike, zahvaljujući znanju teorije muzike, naučio da svira gitaru i električne orgulje, ali je klavir postao njegov glavni instrument. Svirao je u orkestru harmonika u Kulturno umetničkom društvu „Petefi Šandor“ na Telepu, radio kao korepetitora za folklor, ostvario saradnju sa tamburaškim orkestrom i uporedo sa nastupima, samostalno počeo da se bavi pravljenjem muzičkih aranžmana. U drami „Heda Gabler“, svirao je klavir, a u celovečernjem baletu „Ljubav za ljubav“, Tihona Hrenjikova, u Orkestru Srpskog narodnog pozorišta, izvodio je deonicu čeleste. U slobodno vreme svira u raznim orkestrima sve vrste muzičkih žanrova (zabavnu, narodnu, džez, rok…). Kao muzičar sa velikim iskustvom, drži časove klavira, gitare, harmonike, teorije muzike i solfeđa. Uspeh u pedagoškom radu se prepoznaje po đacima koji su upisnici muzičke škole. U repertoaru Srpskog narodnog pozorišta rukovodi muzikom u baletskoj sali i u tonskoj kabini, montira muziku i video zapise.

Tokom karijere, u Baletu Srpskog narodnog pozorišta, Zoltan Gajdoš je naučio da svojom muzikom prati najrazličitije stilove vežbi. Radio je sa brojnim pedagozima iz zemlje i inostranstva: Erika Marjaš, Rastislav Varga, Dobrila Novkov, Oksana Storožuk, Gabriela Teglaši, Maja Grnja, Robert Kljavin (Kijev, Ukrajina), Ištvan Havaš (Budimpešta, Mađarska), Ištvan Hercog (Pečuj, Mađarska), Liana Janku (Temišvar, Rumunija), Vladimir Šuvalov, Vladimir Pavlivič Fedotov (Kijev, Ukrajina), Frensis Malovik (Pariz, Francuska), Kalin Hantiu (Konstanca, Rumunija), Ala Širkevič (Sankt Peterburg, Rusija) i mnogi drugi.

Na Dan Srpskog narodnog pozorišta, 28. marta 2019. godine, dobija Godišnju nagradu Srpskog narodnog pozorišta. Iste godine, 9. maja uručeno mu je priznanje, nagrada Marina Olenjina, koje dodeljuje Udruženje baletskih umetnika Vojvodine.

Gabriela Teglaši Jojkić

Foto: Promo SNP
Podeli