Објављено:
3279
прегледа

Тражи се Аида из Египта

Оперу чине људи – слоган је нове сезоне Опере Српског народног позоришта, а отуда и идеја да се опера приближи људима и да ликови из опере добију своје место и у стварном животу.

Тако су се јуче међу путницима из Египта на међународним доласцима београдског аеродрома Никола Тесла тражили Аида, Амнерис и Радамес, главни јунаци чувене Веридије опере Аида, чија нас премијера очекује 15. септембра на Петроварадинској тврђави у Новом Саду.

У тренутку када су се отворила врата терминала за доласке, више од четрдесет чланова хора, уз диригента хора Весну Кесић Крсмановић, појавило се са свих крајева аеродома, и уз натписе „Аида“, „Чекам љубав из Египта“, „Радамес“, дочарало део опере Аида.

Идеја је била да се на тај начин покаже колико успешно може да буде спајање несвакидашњих простора са програмима, чинећи тако културу доступном свима.

„Желимо да подстакнемо публику да дође и види спектакл и оперски престиж. Опера Српског народног позоришта и раније је имала сличне излете, али сваки пут успемо да изненадимо пролазнике. Сигуран сам да је то нека наша будућа публика после овога. Оперска публика је у кризи у целом свету, не само код нас. Ово су прилике којима прилазимо публици, надамо се да ћемо их заинтересовати и довести и у позориште“, објашњава директор опере Српског народног позоришта, Александар Станков.

Уз загрљаје, осмехе, и мобилне телефоне у ваздуху, оно што нико није очекивао јесте да ће из авиона изаћи права АИДА! Тачније млада Београђанка, Аида Красић, која се игром случаја нашла на једном од летова.

„Излазимо након што смо покупиле пртљаг и видим своје име. Сасвим јасно. И питам другарицу ко је то, јер није требало да нас неко чека и одмах прилазим да питам да ли смем да се сликам. Нисам могла да верујем! Сада и ја, као права Аида, могу да позовем све на премијеру, ја ћу сигурно бити тамо“, прича узбуђено ова девојка.

На овај начин, Српско народно позориште наставља традицију нове ере опере. Премијером Опере Аида и најстарији српски театар отвара 161. сезону спектаклом који нас води у доба деветнаестовековног театра Италије. У среду, 15. септембра публика ће након 39 година имати прилике да се поново заљубљује у Аиду и саосећа у њеној борби између љубави и дужности. Опером ће дириговати гост из Италије Андреа Солинас, настављена је сарадња и са младим и талентованим редитељем, Александром Николићем, гостом из Београда. Кореографију ће урадити Александар Илић. Иначе, „Аида“ је први пут изведена управо у Египту, 1871. године, пре тачно 150 година, а на сцени Српског народног позоришта последња премиера тог целиког оперског дела била је далеке 1982. године. У години када цео свет обележава 120 година од смрти Вердија, Опера Српског народног позоришта на темељима три велика јубилеја – 160 година позоришта, 120 година од смрти великог композитора и 150 година од праизведбе Аиде извешће 15. септембра то епско оперско дело онако како је композитор замислио: под ведрим небом, међу зидинама Петровардинске тврђаве!

Карте за премијерно извођење „Аиде“ могуће је купити на билетарници Српског народног позоришта или онлајн сервису.

Подели