Objavljeno:
370
pregleda

Operetske priče zatvorile Pozornicu pod zvezdama

Foto: V. Veličković

Desetominutnim stajaćim ovacijama Novosađana, vinom, crvenim tepihom i balom povodom Operetskih priča na zadatu temu Opere Srpskog narodnog pozorišta zatvoreno je mesec dana Pozornice pod zvezdama na krovu TC Promenada!

„Operski opus pun je velikih priča o ljubavi, prijateljstvu i hrabrosti koja je postojala u doba najvećih nevolja. Iz tog razloga, mi u Operi Srpskog narodnog pozorišta verujemo da nas pokreću priče. Tačno tako – pričama koje pokreću – otvorili smo 160. sezonu koncertom na platou ispred Pozorišta, a sada je tačno tako, opet pod vedrim nebom, i zatvaramo. Dobrodošli na Operetske priče na zadatu temu“, rečeno je na početku događaja i uvertira iż operete Knjeginje čardaša je mogla da počne.

Sinoć je na krovu TC Promenada održan šesti concert u samo mesec dana. Operetskim pričama na zadatu temu prethodile su četiri uzbudljive pozorišne nedelje na otvorenom. Od dečije nedelje i opera za decu Čarobna frula, preko rock nedelje sa predstavom Ko je ubio Dženis Džoplin i Rock operom, zatim filmske nedelje i koncertom Zvižduk u 8, sve do operske nedelje i dva koncerta za opersku publiku.

„Nas umetnike, pokreće puna sala i energija publike, i to nam je najviše i nedostajalo poslednjih godinu i po dana. Onaj sekund pauze pre gromoglasnog aplauza na kraju je ono za šta mi umetnici živimo i težili smo tome da se vratimo. Činjenica da se na svakom koncertu tražila i karta više govori nam da je i publika bila gladna našeg programa podjednako koliko i mi“, kaže maestro Mikica Jevtić, dirigent Opere Srpskog narodnog pozorišta.

Program u okviru redovnog repertoara Pozorišta, ali na otvorenom nije se desio slučajno, objašnjavaju u toj instituciji. Realizacija repertoara zapravo je rezultat saradnje koju ta institucija ima sa TC Promenada.

„Pozornica pod zvezdama je zapravo naš zalog za budućnost. Vi, kao kulturna institucija, imate obavezu da edukujete i gradite stalno novu i mladu publiku. To je zadatak koji većina institucija kod nas zaboravlja. Tržni centri su okupljališta pre svega mladih ljudi, stoga i ne treba da čudi da upravo u njima prepoznajemo partnere“, objašnjava direktor Opere Srpskog narodnog pozorišta, Aleksandar Stankov.

„U vrlo jasnoj želji i nameri da na najkvalitetniji način podržimo sve značajne gradske manifestacije, rodila se i ova saradnja – i sada već, možemo reći tradicionalno, drugu godinu za redom – našim sugrađanima poznati repertoar postavljamo na izuzetno atraktivnu lokaciju, a to je krov “Promenade”, koji u budućnosti svakako vidimo kao jedan od najboljih prostora za organizacije ovakvih i sličnih događaja. Što se nas tiče, ova saradnja je tek počela, sigurni smo da ćemo je na obostrano zadovoljstvo nastaviti i u buduće, i sigurni smo da smo zajedničkim snagama i zajedničkom energijom stvorili novu omiljenu kulturnu destinaciju svih građana Novog Sada i Vojvodine“, zaključuje menadžer TC Promenada, Boris Stevović.

Kada je o Srpskom narodnom pozorištu reč, do kraja sezone publiku očekuje još jedan spektakularan koncert. Naime, upravo će Orkestar Opere Srpskog narodnog pozorišta nastupiti na Tašmajdanu, gde će uz najveću opersku divu današnjice, Elinu Garanču, 4. jula izvesti koncertnu verziju opere „Karmen“ kompozitora Žorža Bizea.

Podeli