Objavljeno:
787
pregleda

Priprema se osnivanje Pozorišne unije Srbije

Foto: S. Doroški

Zajednice profesionalnih pozorišta Vojvodine i Srbije održale su u ponedeljak sastanak u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, gde je ključna tema bila usvajanje ideje o kreiranju Pozorišne unije Srbije, koja bi se ogledala u spajanju te dve strukovne organizacije.

Tom susretu prisustvovalo je 30 predstavnika iz teatara širom Srbije, koji su razmenjivali ideje i iskustva, i razgovarali o veoma aktuelnim pozorišnim temama, a sastanak su predvodili predsednici te dve Zajednice – Valentin Vencel, upravnik Novosadskog pozorišta i Spasoje Ž. Milovanović, upravnik Narodnog pozorišta Niš.

„Već neko vreme zagovaramo ideju o pripajanju zajednica, koja se bazira na potrebi onog dela struke, spremnog na saradnju i zajedničko razmišljanje i delovanje”, izjavio je predsednik Zajednice profesionalnih pozorišta Vojvodine – Valentin Vencel.

On smatra da je cilj da se zamisao sprovede uz uvažavanje istorijskih i estetskih tekovina kojima raspolažu obe strukovne zajednice, kao i poštovanje specifičnosti svakog pojedinačnog teatra.

Svrha postojanja ovakve pozorišne unije je oblikovanje zajedničkog nastupa predstavnika pozorišta na teritoriji Republike Srbije, kako je navedeno na sastanku, kao i formulisanje zajedničkih problema.

Takođe, cilj ove ideje je i uspostavljanje trajne komunikacije između pozorišta i nadležnih organa – ministarstva i lokalnih samouprava, radi unapređenja i afirmacije pozorišne umetnosti u Srbiji.

Prvi korak ka realizaciji biće priprema prvog primerka osnivačkog akta koji će ujedno biti i povod za naredni sastanak članova Zajednice profesionalnih pozorišta Vojvodine i Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije.

Izvor: Tanjug, 25. maj 2021.

Podeli