Objavljeno:
391
pregleda

„Deobe“ i „Velika depresija“ SNP-a u takmičarskoj selekciji ovogodišnjeg Sterijinog pozorja

Foto: Srđan Doroški

Dve predstave Srpskog narodnog pozorišta, „Deobe“, u režiji Juga Radivojevića i „Velika depresija“ reditelja Marka Čelebića našle su se u takmičarskoj selekciji 66. Sterijinog pozorja, koje će biti održano od 18. do 26. juna.

Selektor ovogodišnjeg Sterijinog pozorja, Milivoje Mlađenović, istakao je da je u predstavi „Deobe“ Dobrice Ćosića, u režiji Juga Radivojevića i dramatizaciji Spasoja Ž. Milovanovića, najsnažniji utisak na vizuelnom planu – pomerena spektakularna, katarzična pozorišna povest o podelama koje traju, takoreći, od prapočela osećaja srpskog identiteta. A potom, bolna priča o nepomirljivoj razdvojenosti najrođenijih.

„Sa psihoanalitičkog stanovišta reč je preobražaju nečeg što je bilo vlastito i prisno, u drugo i tuđe. Ta delidba, u istorijskom smislu, konkretizovana kroz suprotstavljenost revolucije i zločina, nacionalnog i kosmopolitskog, partizana i četnika, ruralnog i urbanog, na kojoj počiva roman Dobrice Ćosića, u dramatizovanom obliku potisnuta je, a u prvi plan istaknuta lična i porodična tragedija čija je dubina, činilo se to prejakim kvalifikativom ili ne, ipak uporediva sa snagom antičke tragedije. Na temeljima polifonog, velikog srpskog romana izgrađena je spektakularna, scenski stilizovana, lišena folklorne ornamentike, moderna i glumački snažno opominjuća pozorišna tvorevina, u kojoj snažno simbolički deluju permanentni opoziti dramatičnog: smena svetlosti i mraka, bliskosti i distance, demonstracija sile i krhkost plemenitog“, rekao je Mlađenović.

Predstava je rađena u koprodukciji SNP-a, Narodnog pozorišta Niš i Narodnog pozorišta Priština.

Foto: Dejan Petrović

Predstavu „Velika depresija“ Filipa Grujića, u režiji Marka Čelebića gledajte na Pozorju

U originalu ova drama, istaknutog pisca najmlađeg naraštaja srpskih dramatičara Filipa Grujića, u kojoj se preprliću socijalni, filozofski, i poetski slojevi, ima naslov „Vilica Ebena Bajersa“.

„U osnovi komada je priča o stvarnim likovima i fenomenima sa početka XX veka, kada se radijum koristio u fabrikama, a i u nadrilekarstvu bio propagiran kao lek. Ponirući u prošlost, Grujić tvori sliku savremenog sveta, koji je, s jedne strane, beskrupulozno gramziv besplodan i neinventivan, posvećen raskalašnom životu kao jedinom smislu, a s druge strane hor uniženih radnica podređen surovoj kapitalističkoj eksploataciji. Tako u režiji Marka Čelebića nastaje predstava prefinjenog stilskog izraza, uverljive atmosfere i vizuelnog sklada koja se nameće kao metafora savremenog i surovog visokog društva, nasuprot snevačima pravednijeg, boljeg i naivnijeg sveta“, istakao je selektor Milivoje Mlađenović.

Sterijino pozorje ove godine, održaće se od 18. do 26. juna.

Podeli