Objavljeno:
1439
pregleda

Beogradski festival igre završava prolećni deo programa u Novom Sadu

Prolećni deo Beogradskog festivala igre u Novom Sadu okončava se 14. i 15. aprila igrom „Mastilo“, čuvenog grčkog umetnika Dimitrisa Papajoanua, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj kući.

Kako je na konferenciji rečeno, saradnja Beogradskog festivala igre i Novog Sada je na visokom nivou, a predsednica Skupštine Grada Novog Sada Jelena Marinković Radomirović podsetila je da se ta saradnja prenosi iz godine u godinu. Ona je istakla da je festival i u ovim izazovnim vremenima, uz poštovanje epidemioloških mera, uspeo da se predstavi novosadskoj publici bogatim, jedinstvenim i sadržajnim programom.

Ulaznice kupljene za termin 18. marta 2021. za predstavu Beogradskog festivala igre, autora Dimitrisa Papajoanua iz Atine, važiće za izvođenje u terminu 14. aprila 2021.

„Novi Sad nosi titulu Evropske prestonice kulture i ja sam ponosna što se naš grad nalazi na mapi ovako značajnih kulturnih događanja, što baš kod nas dolaze najveće svetske baletske grupe. Zahvaljujući gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću kultura je deo strateškog razvoja grada i Novi Sad je u tom smislu dobar izbor za Beogradski festival igre. Time smo svi mi iskreno zadovoljni, a satisfakcija što je naš grad tradicionalno deo festivala igre je verujem obostrana“ zaključila je predsednica gradskog parlamenta.

Ona je dodala da je zadovoljna i srećna što će se novosadskoj publici predstaviti poznati grčki umetnik Dimitris Papajoanuo, tim pre što Srpsko narodno pozorište neguje klasičan balet, dok će publika sada imati prilike da uživa u drugačijoj, modernijoj i raznovrsnoj igri.

Upravnik Srpskog narodnog pozorišta dr Zoran Đerić kazao je da je veliko zadovoljstvo ugostiti ovakvog umetnika. On je, osvrćući se na saradnju sa Beogradskim festivalom igre, istakao uverenje da će se ona nastaviti.

Foto: RTV, Jaroslav Pap

„Gostovanja Beogradskog festivala igre su sve zapaženija i sve brojnija. Novi Sad ima publiku koja voli savremeni balet“ poručio je dr Đerić.

Direktorka Beogradskog festivala igre Aja Jung zahvalila se Novom Sadu, gradonačelniku Milošu Vučeviću, Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, kao i Srpskom narodnom pozorištu na saradnji. Ona je dodala da je grčki umetnik Dimitris Papajoanu jedan od najznačajnijih ličnosti umetničke i savremen igre.

„Mastilo“ će biti premijerno prikazano u našoj zemlji, dok je njemu ovo četvrti put da sa svojom grupom gostuje u Srbiji kazala je Aja Jung.

Ona se osvrnula i na ovogodišnji festival, rekavši da je ugostio umetnike šest zemalja, a da je program Beogradskog festivala igre pratilo oko 4.500 ljudi.

Grčki umetnik Dimitris Papajoanu istakao je da jedva čeka da vidi kako će novosadska publika reagovati.

„Drago mi je što je Srbija mesto gde se moji radovi uspešno prikazuju. Mi smo putujuća trupa, ali volimo da se na pojedina mesta vratimo. Beogradski festival igre uvek je bio važna stanica u našim putovanjima i jedno je od takvih mesta“ zaključio je Dimitris Papajoanu.

Igra „Mastilo“ biće održana u Srpskom narodnom pozorištu, 14. i 15. aprila.

Izvor: RTV, 12. april 2021.

Podeli