Objavljeno:
340
pregleda

Dan Srpskog narodnog pozorišta – SVEČANA AKADEMIJA

Foto: D. Petrović

U Srpskom narodnom pozorištu održana je u utorak, 30. marta 2021, na sceni „Jovan Đorđević“ s početkom u 12 časova, Svečana akademija povodom Dana SNP-a i time obeležena 160 godišnjica od osnivanja.

Kao i svake godine na Dan Srpskog narodnog pozorišta (28. mart) dodeljuju se medalje „Jovan Đorđević“, Godišnje nagrade i pohvale najistaknutijim umetnicima i zaposlenima u SNP-u.

Ovogodišnji dobitnici zlatnih medalja su Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade, Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i prof. dr Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo.

Srebrne medalje dobili su Dalibor Tobdžić, scenograf i Andrea Solinas, dirigent iz Italije.

Svečanu akademiju otvorio je upravnik Srpskog narodnog pozorišta dr Zoran Đerić svojom svečanom besedom.

Svečanosti su prisustvovali i potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, koja je u obraćanju prisutnima napomenula da „nema mnogo ustanova kulture koje imaju ovakvu postojanost. Srpsko narodno pozorište nadživelo je i carevine i monarhije, pokazavši time da su umetnost i kultura večne kategorije. SNP je simbol kulture ne samo Vojvodine već i cele Srbije”.

Predsednik Mirović istakao je da je Pokrajinska vlada kao osnivač SNP-a potpuno svesna svoje uloge i svoje obaveze da obezbedi uslove za normalno funkcionisanje i razvoj našeg teatra, podsetivši da ne smemo da zaboravimo ideje vodilje onih koji su osnovali najstariji profesionalni teatar u našem narodu.

Podeli