Objavljeno:
2670
pregleda

Nagrada „Predrag Peđa Tomanović“ za 2020. godinu

Foto: Dejan Petrović

U Srpskom narodnom pozorištu održana je danas, 15. januara 2021. konferencija za medije povodom saopštenja dobitnika nagrade „Predrag Peđa Tomanović“. Na konferenciji su učestvovali upravnik SNP-a Zoran Đerić, direktor Drame Milovan Filipović, Milena Tomanović, jedan od osnivača Zadužbine „Predrag Peđa Tomanović“, Helena Tomanović, sestra Predraga Tomanovića i dobitnice Sonja Isailović, Bojana Milanović i Anica Petrović.

„Nagrada koja nosi ime Predraga Tomanovića ostaje trajno posvećena glumcima njegovog duha, njegove osećajnosti i zaigranosti, svim onim vrsnim igračima koji će, i u vremenima posle svih odsanjanih snova, nastaviti započeti /i njegov/ pozorišni san, san pred stvarnošću“.

Nagradu dodeljuje Zadužbina „Predrag Peđa Tomanović“ svake godine 17. januara, na dan rođenja „mladog, velikog glumca“.

Osnivači Zadužbine su roditelji Milena i Milorad Tomanović, a svrha je dodeljivanje nagrade za najbolju ulogu koju je ostvario glumac u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu u prethodnoj kalendarskoj godini.

Zadužbina, takođe, dodeljuje i nagradu najboljem diplomiranom studentu master studija glume na srpskom jeziku na Akademiji umetnosti u Novom Sadu čiji prosek ocena ne može biti niži od devet, a na osnovu predloga Akademije umetnosti.

Žiri, koji je radio u sastavu Valentin Vencel (predsednik žirija) glumac i direktor Novosadskog pozorišta, Nataša Gvozdenović pozorišni kritičar i Predrag Štrbac pozorišni reditelj, odlučio je da nagrada ravnopravno pripadne dvema glumicama – Sonji Isailović i Bojani Milanović za ulogu Dženis Džoplin u predstavi Ko je ubio Dženis Džoplin? Tijane Grumić, u režiji Sonje Petrović, koprodukcija SNP i OPENS.

Nagrade „Predrag Peđa Tomanović“ biće uručene u subotu, 16. januara, na sceni „Pera Dobrinović“, posle izvođenja predstave Ko je ubio Dženis Džoplin?.

Obrazloženje žirija

Godina za nama, kada je pozorišna umetnost u pitanju, nije bila za dugo sećanje, pre svega zbog okolnosti u kojima su pozorišta radila.

I pored toga, u Srpskom narodnom pozorištu izvedeno je šest premijera i ostvareno nekoliko vrhunskih uloga. Nažalost, mnoge predstave nisu često reprizirane i čekaju na normalizaciju okolnosti kako bi se pokazale pred publikom. Predstava koja je, uprkos svemu, uspela da pronađe put do publike, da pridobije i stručnu pozorišnu javnost i pojavi se na nekoliko festivala u 2020. godini, svakako je predstava Ko je ubio Dženis Džoplin? prema tekstu Tijane Grumić, koncept i režija Sonja Petrović.

U ovoj predstavi nesumnjivo su glavni utisak dve sjajne glumice – Sonja Isailović i Bojana Milanović. Obe tumače glumački i pevački vrlo zahtevnu ulogu Dženis Džoplin, a snagom dara, neverovatnom energijom i veštinom interpretacije, donose izuzetan kvalitet i istinsko uživanje za publiku. Postupak rediteljke da dve glumice igraju naslovnu ulogu može se okarakterisati kao izvanredan i veoma kreativan, a Bojana i Sonja su svojim talentom i bogatstvom scenskog izraza, uspele da takav postupak učine spektakularnim.

Odlukom Akademije umetnosti iz Novog Sada, najbolji student studijskog programa Gluma na srpskom jeziku koji je završio osnovne akademske studije u kalendarskoj 2020. godini je Anica Petrović, u klasi profesora Nikite Milivojevića.

Foto: Dejan Petrović
Podeli