Objavljeno:
5732
pregleda

Otvorena izložba baletskih fotografija i kostima

Sedmog marta 2020, a povodom 70 godina Baleta Srpskog narodnog pozorišta, otvorena je izložba baletskih fotografija „20 godina unazad: baletske premijere i obnove 1999-2019“.

Pozdravnu reč je uputio upravnik dr Zoran Đerić koji je istakao da su ovakve izložbe važne jer su svedočanstvo o proteklim dvema decenijama rada novosadskog ansambla i deo su istorije baleta SNP-a. Ovako predstavljen deo istorije čuva uspomene na prošle trenutke a za pokoljenja koje dolaze.

Direktor Baleta Toni Ranđelović uputio je reči zahvalnosti i poštovanja Marini Olenjini, osnivaču, prvom pedagogu i koreografu Baleta, publici, stručnoj javnosti, medijima i novinarima, istoričarima, pedagozima, muzikolozima, koreografima. Ovom prilikom je najavio premijeru baleta „Ohridska legenda” 28. marta 2020, na Dan Srpskog narodnog pozorišta.

Prisutnima su se obratile Dobrila Novkov, baletski pedagog, solistkinja i nekadašnji šef Baleta i prof. dr Vera Obradović, baletska kritičarka, teoretičarka i koreografkinja iz Beograda.

Autorke izložbe su dr Milena Leskovac, teatrolog i mr Ivana Ilić Kiš.

Izložba je otvorena do decembra 2020. godine.

Podeli