Objavljeno:
1956
pregleda

Istorijska turneja Orkestra Opere Srpskog narodnog pozorišta u Kini

Foto: Pokrajinska vlada

„Pokrajinska vlada i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama pružaju posebnu podršku našem najstarijem teatru – Srpskom narodnom pozorištu“, rekla je Dragana Milošević, resorni sekretar, na današnjoj konferenciji za novinare povodom izuzetnog uspeha Orkestra Opere SNP-a na nedavno održanoj turneji u šest kineskih gradova.

Čestitajući svim članovima orkestra, Miloševićeva je rekla da su umetnici pravi ambasadori kulture naše zemlje i da je zato ulaganje u kulturu više nego opravdano.

Ona je istakla činjenicu da je Orkestar Opere SNP-a prva operska kuća iz naše zemlje koja je nakon četiri decenije nastupila pred kineskom publikom.

Prema njenim rečima, veoma je važno naglasiti i to da je Srpsko narodno pozorište u proteklih godinu i po dana dobilo uvećana sredstva za programske aktivnosti u iznosu od 30 miliona dinara. Osim toga, kako je istakla Miloševićeva, posle četrdeset godina, od kada je sazidana zgrada SNP-a, u narednom periodu biće obezbeđena sredstva i za tehničko opremanje scene „Jovan Đorđević“.

„Posebno mi je zadovoljstvo da podsetim i na činjenicu da smo prošle godine osnovali prvi operski festival u istoriji Srbije „Operarija“, na koji smo svi zajedno ponosni“, naglasila je Miloševićeva i dodala da će Pokrajinska vlada i resorni sekretarijat i u svim budućim projektima biti snažan partner u njihovoj realizaciji.

O utiscima sa turneje u šest kineskih gradova: Jentaju, Binžou, Coučenu, Veihaiju, Ljaočengu i Hohotu, govorili su upravnik Srpskog narodnog pozorišta Zoran Đerić i direktor Opere SNP-a Aleksandar Stankov.

Kako oni kažu, Narodna Republika Kina je sa oduševljenjem dočekala nastupe orkestra SNP-a, svi su koncerti bili izuzetno posećeni, a domaćini iz svakog grada su ih odmah pozvali na nove nastupe.

„Kroz Verdijev repertoar i bečki valcer, ovo je bila istorijska turneja koja je za Kinu bila mali korak, ali veliki za Srpsko narodno pozorište“, rekao je Zoran Đerić i naveo da će kroz projekte „Kreativne Evrope“ međunarodna saradnja ovog teatra biti sve vidljivija.

Aleksandar Stankov je dodao da je upravo sa ovih šest velikih koncerata u Kini, Orkestar Opere Srpskog narodnog pozorišta uz dirigenta, gosta iz Italije Andreu Solinasa i solistkinju Evgeniju Jeremić, velikom turnejom obeležio uspešan početak 159. sezone.

Izvor: Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama

Podeli