Objavljeno:
842
pregleda

„Zločin i kazna“, gostovanje Narodnog pozorišta Republike Srpske

Foto: NPRS

Petak, 15. novembar, scena „Pera Dobrinović“, 19.30

Fjodor Mihajlovič Dostojevski
ZLOČIN I KAZNA

Narodno pozorište Republike Srpske, Banjaluka

Dramatizacija: Miroslav Belović, Dušan Petrović
Režija: Dušan Petrović

Igraju: Zlatan Vidović, Gordana Milinović, Miljka Brđanin, Dragana Marić, Ljiljana Čekić, Rok Radiša, Danilo Kerkez, Goran Jokić, Sofija Medojević, Radenka Ševa, Ognjen Kopuz, Zoran Stanišić, Aleksandar Stojković, Željko Erkić, Bojan Kolopić, Željko Stjepanović, Slađana Zrnić, Sandra Ljubojević, Nikolina Friganović, Valentina Čegar, Nataša Perić, Boris Šavija, Vladimir Đorđević


Riječ reditelja

U vremenu u kom smo sa svih strana, preko raznih novih i starih medija, napadnuti banalnim sadržajima, prostotom i nepodnošljivom površnošću, smatram da umetnost, pre svega pozorište koje je uvek bilo svedok svog doba, mora ponovo da stekne svoju prosvetiteljsku misiju, da bude brana sveopštem zaglupljivanju. Teatar treba da bude oaza, sigurna kuća, skriveni hram u koji se njegovi posvećenici mogu skloniti i razmatrati mnoga suštinska pitanja.
Posegnuvši za delom velikog klasika, želja nam je bila da na scenu donesemo jedan svet koji nam je po mnogo čemu sličan, svet poniženih i uvređenih ljudi, sklonih posrnuću i spremnih na zločin, ali koji, za razliku od većine sličnih danas, još imaju savest koja ih muči i kažnjava. Porfirije Petrovič pravilno rasuđuje kada kaže da je zločin koji je počinjen nad babom zelenašicom moderan. Raskoljnikov je možda prvi savremeni ubica, onaj koji veruje da će svesno izmaći sopstvenoj savesti, i on dugo u tome uspeva. U našem vremenu zločinci mirno žive i ne pomišljaju na pokajanje. Kada i gde je nestala savest?
Istovremeno, nadam se da će predstava biti povod mnogima da se ponovo vrate čitanju velike literature.

Dušan Petrović

Podeli