Objavljeno:
782
pregleda

Andrej Kolčeriu, prvak Baleta SNP-a, dobitnik priznanja Udruženja baletskih umetnika Srbije

Foto: A. Ramadanović

Prvak Baleta SNP-a Andrej Kolčeriu je ovogodišnji laureat jedne od najprestižnijih strukovnih nagrada u baletskoj umetnosti, Nagrada „Nataša Bošković” koju dodeljuje Udruženje baletskih umetnika Srbije.

Žiri u sastavu: Dalija Imanić Savić, predsednica žirija, Konstantin Tešea i Jovica Begojev, ovu odluku je doneo jednoglasno. U saopštenju se kaže: „Sa velikim zadovoljstvom vas obaveštavamo da je dobitnik nagrade „Nataša Bošković“ za sezone 2017/18. i 2018/19. prvak Baleta SNP-a Andrej Kolčeriu, za ulogu Armana Divala u baletu „Dama s kamelijama“ koreografa Krunislava Simića. Čestitamo!“

Uručenje nagrade biće upriličeno u Srpskom narodnom pozorištu 6. novembra, posle izvođenje baleta „Vragolanka“, u kojem će, inače Andrej Kolčeriu nastupiti prvi put u ulozi Kolena. Nagradu će mu uručiti Dalija Imanić Savić, predsednica žirija.

O nagradi „Nataša Bošković“

Nagrada se dodeljuje baletskom igraču izabranom među umetnicima profesionalnih pozorišta, trupa i redova slobodnih umetnika za najbolju interpretaciju klasičnog ili neoklasičnog stila u oblasti baletske umetnosti. Nagrada je ustanovljena u znak poštovanja i sećanja na prvu veliku srpsku balerinu Natašu Bošković, znamenitu umetnicu, koja je trajno zadužila našu umetničku igru i dodeljuje se od 2012. godine. Ovu značajnu nagradu dobila je i prvakinja Baleta SNP-a Ana Đurić 2014. godine za ulogu Odilije i Odete u baletu Labudovo jezero (koreograf Vladimir Logunov).

Tim povodom Andrej Kolčeriu je izjavio: „Veliko mi je zadovoljstvo i čast što ste mi dodelili nagradu koja nosi ime velike srpske balerine Nataše Bošković. Ogromnu zahvalnost dugujem koreografu, gospodinu Krunislavu Simiću sa kojim sam radio na ulozi Armana u baletu Dama sa kamelijama. Vođen njegovom koreografskom idejom i uz veliku pomoć celog ansambla Baleta SNP-a, kreirao sam ulogu za koju sam nagrađen. Nagradu primam sa zahvalnošću i spremnošću da svojim radom opravdam dostojno ime te nagrade i u budućnosti. Veliko hvala!“

Foto: A. Ramadanović
Podeli