Objavljeno:
736
pregleda

Prikaz radionice – Dejvid Glas

Foto: B. Lučić

U Srpskom narodnom pozorištu, u petak 25. oktobra, prikazana je premijerno radionica ansambla Dejvida Glasa, 28. oktobra bila je i prva repriza.

Izvedba je nastala u saradnji Srpskog narodnog pozorišta i ansambla Dejvida Glasa (Velika Britanija) koja je okupila nekoliko samostalnih umetnika i kroz proces od dve godine nastao je ovaj prikaz.

Kroz intenzivne radionice od nekoliko dana umetnici su se bavili istraživanjem veličanstvene moguće i nemoguće budućnosti mladih ljudi. Ova predstava u svojoj suštini predstavlja završetak prvog dela istraživanja kojem su umetnici posvetili svoje vreme u protekle dve godine, a koje će u većem obimu biti nastavljeno da se radi i tokom naredne godine.

Ova predstava na poetičan način istražuje traumu i oporavak posle tragičnog događaja na jednom ostrvu. Način na koji nasilje utiče na naše umove i srca predstavljeno je iz ugla žrtava ali i njihovih porodica. Veoma snažna, a istovremeno zastrašujuća predstava.

Nakon završetka predstave organizovan je razgovor sa ansamblom i Dejvidom Glasom.

O ansmblu Dejvida Glasa

Dejvid Glas je nagrađivani solo izvođač, pozorišni reditelj, pisac, scenski dizajner, filmski reditelj, predavač i idejni stvaralac. Jedan je od istaknutijih britanskih pozorišnih reditelja i jedan od osnivača fizičko vizuelnog, autorsko primenjenog teatra i teatrskog pokreta.

Danas, ansambl Dejvida Glasa radi i stvara u preko 16 zemalja širom sveta na izvanrednim projektima, velikim i malim, otkrivajući fizički teatar novim generacijama.

Igraju: Alisa Lacko, Aleksandra Pejić, Grigorije Jakišić, Ena Entina Gucunski, Isidora Vlček, Tatjana Mateša, Uroš Mladenović i Olga Perović.

Podeli