Objavljeno:
926
pregleda

EVROPA BALET u SNP-u

U Srpskom narodnom pozorištu održana je danas, 28. oktobra u 12 časova, konferencija za novinare povodom gostovanja Evropa Baleta (St. Pelten, Austrija) sa baletskom predstavom „Volfganf Amadeus“ čiji je koreograf i reditelj Renato Canela.

Na konferenciji su učestvovali: Zoran Đerić, upravnik SNP-a, Mihael Fihtenbaum, umetnički direktor Evropa Baleta, Toni Ranđelović, direktor Baleta SNP-a, Renato Canela, koreograf i reditelj, Filip Prajs, projektni menadžer Evropa Baleta i Senka Petrović, projektni menadžer SNP-a.

Nakon upravnikove uvodne i pozdravne reči upućene gostima, Mihael Fihtenbaum je predstavio rad Evropa Baleta, naglasivši da je glavni koncept njihovog rada povezivanje baletske umetnosti i baletskih kuća cele Evrope. Sledeći korak nakon osnivanja Evropa Baleta bio je pronalaženje i angažovanje najboljih koreografa koji kroz rad sa igračima razvijaju kod samih igrača, osim vrhunskog igračkog umeća, i filozovski pristup i kritičko promišljanje koje je na kraju specifičko za svakog igrača. Evropa Balet neguje klasičan, neoklasičan i moderan balet. Raznovrstan program plod je rada različitih koreografa što je ključ za bogat i jedinstven obrazovni program.

Prema rečima koreografa i reditelja predstave, Renata Canele, umetnost je nešto što je živo a taj život daju mu upravo stvaraoci umetnosti. Stoga je neophodan čvrst i dubok pristup u obrazovanju umetnika. Potrebno je neprestano ulaganje u mlade igrače, u energiju koja je inspiracija i njemu kao koreografu, jer je svaki rad sa novim solistima i ansamblom, novi izazov i novi razvoj.

Saradnja sa Evropa Baletom veoma je značajna i za Balet Srpskog narodnog pozorišta koji ove sezone obeležava 70 godina od osnivanja.

Gostovanje baleta „Volfgang Amadeus“ biti u petak, 8. novembra, na sceni „Jovan Đorđević“ u 20 časova.

Balet je rađen na muziku V.A. Mocarta i A. Salijerija, koreograf i reditelj je Renato Canela, glavnu ulogu igra solista Florian Kador, scenografija je uradio Kristian Ludvig Artese a kostime je dizajnirala Olgica Đorgieva.

Podeli