Objavljeno:
2819
pregleda

Opera „Faust“ Šarla Gunoa, premijerno u SNP-u

Foto: A. Ramadanović

Opera Srpskog narodnog pozorišta će ovu pozorišnu sezonu obogatiti novim naslovom. Nakon uspeha Verdijevog „Rigoleta“, u režiji gosta iz Beograda Aleksandra Nikolića, Opera SNP-a nastavlja saradnju sa ovim mladim i talentovanim rediteljem. Nikolić će režirati veliko opersko delo „Faust“, čuvenog francuskog kompozitora Šarla Gunoa, prema libretu Žila Barbijea i Mišela Karea, a prema istoimenom Geteovom remek-delu svetske književnosti o starom naučniku Faustu koji je prodao dušu đavolu kako bi udovoljio svojoj nezasitoj želji za užicima i beskrajnoj intelektualnoj radoznalosti.

Operom će dirigovati gost iz Italije Andrea Solinas, koji je sa Operom SNP-a sarađivao u prethodnoj sezoni, kada je dirigovao na premijeri Verdijevog „Rigoleta“.

Koreografiju će uraditi Aleksandar Ilić, gost iz Beograda, scenografi su Saša Senković i Nikola Senković, kostimograf Senka Ranosavljević, Hor priprema Vesna Kesić Krsmanović, dizajner svetla je Marko Radanović.

U podeli su: Dejan Maksimović (02.11) / Stevan Karanac (09.11) (Faust, naučnik), Danijela Jovanović (02.11) / Verica Pejić (09.11) (Margareta), Nebojša Babić (Mefisto, đavo), Vasa Stajkić (02.11) / Atila Mokuš (09.11) (Valentin, vojnik i Margaretin brat), Goran Krneta (Vagner, Valentinov prijatelj), Jelena Končar (02.11) / Maja Andrić (09.11) (Zibel, mladić zaljubljen u Margaretu), Marina Pavlović Barać (02.11) / Violeta Srećković (09.11) (Marta, Margaretina susetka). Učestvuju Hor i Orkestar Opere i baletski ansambl SNP-a.

„Faust“ je prvi put izveden u Parizu, 1859. godine, pre 160 godina. Libretisti Barbije i Kare su pojednostavili literani uzor, zadržavši se uglavnom na poetičnoj i uzbudljivoj ljubavnoj priči Fausta i Margarete, a Guno je svoju operu komponovao zadržavši se na emocionalnim aspektima slavnog izvornika, na poetičnu i uzbudljivu Margaretinu epizodu: Margareta kao ovaploćenje ženstvenosti, stavljena u centar dramskog interesa, dok je Faust ostao galantni ljubavnik, a Mefisto skeptično-ironični rezoner. U skladu sa stilskim obeležjima francuske opere Gunoovog vremena, kao sastavni deo opere, komponovana je baletska slika poznata pod imenom „Valpurgijska noć“.

U Srpskom narodnom pozorištu „Faust“ prvi put je izvođen 1921. godine, a potom su bile još tri produkcije: 1953. (režija Ciril Debevc), 1971. (režija Serž Vafijadis), i 1995. godine (režija Serž Vafijadis).

Premijera: 2. novembar, scena „Jovan Đorđević“, 19.00
Repriza: 9. novembar, scena „Jovan Đorđević“, 19.00

Foto: A. Ramadanović
Podeli