Objavljeno:
372
pregleda

Iz saopštenja direkcije 6. festivala glumca BiH, u Konjicu

Foto: Vehid Šišić

Predstava Moćni rendžeri ne plaču, rađena u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta i Sterijinog pozorja, po tekstu Tijane Grumić, u režiji Tijane Vasić, učestvovala je 10. juna 2019. na 6. festivalu glumca Bosne i Hercegovine u Konjicu, u organizaciji tamošnjeg Narodnog univerziteta.

U ulogama su: Mia Simonović, Nebojša Savić, Aleksandra Pleskonjić i Vukašin Ranđelović.

Završnica Festivala održana je u petak, 28. juna 2019, pred više od 400 posetilaca i gostiju, kada su na svečanoj ceremoniji dodeljene maske konjičkih drvorezbara, inače ponosnih vlasnika Uneskovog priznanja za zaštitu nematerijalnih vrednosti ove stoletne „konjičke-zanatske tradicije“. Dodeljene su i glavne nagrade 6. festivala glumca BiH, nagrade za regionalni program, nagrade za mlade glumce, a sve prema oceni i glasovima publike, te specijalna nagrada za kolektivnu glumačku igru, gde su uz glasove publike mišljenje dali i članovi Umetničkog saveta Festivala glumca BiH u Konjicu. Kako je u saopštenju istaknuto, Festival je pomerio granice u kontekstu regionalnog repertoara, a sa željom da Konjic i dalje ostane grad teatra, koji slavi glumačku virtuoznost.

Nagrada za najbolju glumicu u kategoriji regionalnog programa 6. festivala glumca BiH u Konjicu pripala je glumici Srpskog narodnog pozorišta Miji Simonović, za ulogu Ane u predstavi Moćni rendžeri ne plaču, Srpskog narodnog pozorišta i Sterijinog pozorja.

6. festival glumca BiH predstavio je deset profesionalnih pozorišnih produkcija i deset pratećih off sadržaja za 2019. godinu. Laurati regionalnog programa i programa za mlade 6. festivala glumca BiH u Konjicu su svoju zahvalnost, impresije o Festivalu i značaju dodeljenih nagrada i priznanja za njihov rad, iskazali putem video linka.

Foto: Vehid Šišić
Podeli