Objavljeno:
441
pregleda

Balet u junu

Sreda, 5. juna, Romeo i Julija, scena „Jovan Đorđević“, 19.00

Prvi put u sezoni, u subotu 25. maja biće izveden balet dramske snage Romeo i Julija, na muziku Sergeja Prokofjeva, po libretu L. Lavrovskog i S. Radlova, u koreografiji Konstantina Kostjukova.

Uspostavljena na mržnji suprotstavljenih i zavađenih porodica, dešava se ljubav dvoje romantičnih mladih bića – od prvog pogleda i slučajnog upoznavanja, do skrivenih susreta, zabranjene ljubavi, pa sve do tragičnog završetka. Romeo Monteki i Julija Kapuleti simboli su jedne porodično uslovljene nemogućnosti da se njihova ljubav ostvari na ovom svetu.

Šekspirove večne replike pretočene su u pokrete kojima je pre stotinu godina progovorio jezik klasičnog baleta. Prekrasne i inspirativne uloge koje su u kombinaciji Šekspir – Prokofjev, dostignute su likovima Julije, Romea, Tibalta, Merkucija, Benvolija, grofa i grofice Kapuleti, Dadilje, Julijinih drugarica i ostalih, i igrački uverljivim karakterima pretočenih u plesne sekvence – u baletsku predstavu za sva vremena. Budući da je Romeo i Julija dramski balet, pri doživljaju u prvom planu su glumački, izražajni kvaliteti igrača. Impresivne su muške scene, mladalački jaka energija, ljubavne scene protagonista pod zvezdanim nebom, kao i dinamika velikih, grupnih scena bala, karnevala, posebno uličnih meteža s mačevanjem, tokom kojih se dueti ulančavaju i šire sukob na sceni. Scenografiju potpisuje Saša Senković, kostimografiju Mirjana Stojanović Maurič. Diriguje Mikica Jevtić, u ulogama su: Ana Đurić (Julija), Samjuel Bišop (Romeo), Andrej Kolčeriu (Tibalt). Učestvuju baletski solisti i ansambl, Orkestar Opere, učesnici Baletske škole iz Novog Sada, statisti.

Foto: A. Ramadanović

Subota, 22. juna, Grk Zorba, scena „Jovan Đorđević“, 19.00

Izvođenje u znak sećanja na Dušana Belića (1939-2019), direktora projekta i jedan od autora libreta za balet Grk Zorba i nekadašnji upravnik SNP-a.

Kroz uzbudljivu igru podmlađenog baletskog ansambla, kultnu Teodorakisovu muziku sa folklornim elementima i sirtakijem, baletom Grk Zorba se slavi ljubav, strast i prijateljstvo. Za kraj baletske sezone, Grk Zorba biće izveden u subotu, 22. juna, na sceni „Jovan Đorđević“, s početkom u 19 časova. Obnovljenom i osveženom koreografijom, Krunislav Simić je balet postavio na temeljima klasike sa značajnim otklonom ka neoklasici začinjenom grčkim folklornim elementima, pre svega sirtakijem koji je nezaobilazni i prepoznatljivi igrački motiv predstave. Brojni solistički dueti i grupne kolektivne igre plesača, prelepi pokreti, podrške i preplitaji, tvore zanosnu, metaforičnu, visoko ekspresivnu scensku strukturu koja odiše bogatim estetskim nabojem, krase baletsku priču o Grku Zorbi. Sanjar i lutalica, Zorba je čovek koji je voleo život i žene, ali i koji je umeo da se bori za druge i žrtvuje za njih, prolazi kroz životne nedaće sa svojim prijateljem, mladim engleskim piscem Nikom. Ova dva prijatelja zajednički se upuštaju u borbu za ljubav i sreću, uvlačeći i sve nas u muziku i pesmu – u sirtaki!

Koreograf i reditelj je Krunislav Simić, diriguje Aleksandar Kojić, scenografiju Milete Leskovca je obnovio Saša Senković, kostimograf je Mirjana Stojanović Maurič. U ulogama su: Ana Đurić (Marina), Andrej Kolčeriu (Zorba), Samjuel Bišop (Nik), Olga Avramović (Madam Ortans), David Gruoso (Pavlos), solisti i ansambl Baleta, Hor i Orkestar Opere SNP-a.

Za kupovinu ulaznica za sve baletske naslove važe redovni popusti, do 50% na Biletarnici SNP-a.

Podeli