Objavljeno:
496
pregleda

Balet u januaru

Foto: A. Ramadanović

„Grk Zorba“, 19. januar, scena „Jovan Đorđević“, 19.00

Kroz uzbudljivu igru podmlađenog baletskog ansambla, kultnu Teodorakisovu muziku sa folklornim elementima i sirtakijem, baletom Grk Zorba se slavi ljubav, strast i prijateljstvo. Prvi put u sezoni, Grk Zorba biće izveden u subotu, 19. januara, na sceni „Jovan Đorđević“, s početkom u 19 časova. Obnovljenom i osveženom koreografijom, Krunislav Simić je balet postavio na temeljima klasike sa značajnim otklonom ka neoklasici začinjenom grčkim folklornim elementima, pre svega sirtakijem koji je nezaobilazni i prepoznatljivi igrački motiv predstave. Brojni solistički dueti i grupne kolektivne igre plesača, prelepi pokreti, podrške i preplitaji, tvore zanosnu, metaforičnu, visoko ekspresivnu scensku strukturu koja odiše bogatim estetskim nabojem, krase baletsku priču o Grku Zorbi. Sanjar i lutalica, Zorba je čovek koji je voleo život i žene, ali i koji je umeo da se bori za druge i žrtvuje za njih, prolazi kroz životne nedaće sa svojim prijateljem, mladim engleskim piscem Nikom. Ova dva prijatelja zajednički se upuštaju u borbu za ljubav i sreću, uvlačeći i sve nas u muziku i pesmu – u sirtaki!

Koreograf i reditelj je Krunislav Simić, diriguje Aleksandar Kojić, scenografiju Milete Leskovca je obnovio Saša Senković, kostimograf je Mirjana Stojanović Maurič. U ulogama su: Andrej Kolčeriu (Aleksis Zorba), Samjuel Bišop (Nik, pesnik), Olga Avramović (Madam Ortans), Katarina Kljajić, prvi put u ulozi (Marina), David Gruoso (Pavlos), ansambl Baleta, Hor i Orkestar Opere Srpskog narodnog pozorišta.

Foto: S. Doroški

„Pinokio“, 29. januar, scena „Jovan Đorđević“, 19.00

Na muziku kompozitora Nodara Čanbe, i po libretu, koreografiji i režiji Dragana Jerinkića, balet Pinokio nas uvodi u plesnu fantaziju, u priču o drvenom lutku drugačiju od one koju svi znamo. Priča se odvija ka drugačijem i neočekivanom raspletu, jer je duhovit i nostalgičan Pinokio nestvarna igrarija i podsticaj da se odluta u snove, u tajanstvene prostore Morskog kraljevstva sa meduzama, školjkama, sirenama. Raskošna baletska fantazija Pinokio na repertoaru je u utorak, 29. januara, na sceni „Jovan Đorđević“, s početkom u 19 časova.

Diriguje Aleksandar Kojić, a učestvuju solisti i ansambl Baleta, i Orkestar Opere SNP-a. Scenograf je Dalibor Tobdžić, kostimograf Mirjana Stojanović Maurič. Prema rečima baletske kritike, novosadski ansambl je nedvosmisleno potvrdio ugled koji uživa, jer je uspeo da na najčitkiji način prenese poruku publici da kroz mnoga iskušenja treba ići verujući u iskrenost, dobrotu, požrtvovanost i prijateljstvo.

Ulaznice za baletske naslove su u prodaji na Biletarnici SNP-a i za kupovinu važi 50% popusta, kao praznično iznenađenje.

Podeli