Objavljeno:
1438
pregleda

Gosti u januaru

Foto: promo iz predstave

Četvrtak, 17. januara, „Ana“, Kamerna scena, 20.30

ANA je autorski projekat, nastao po motivima dela „Ana Karenjina“ L. N. Tolstoja. To delo poslužilo je kao inspiracija i pokretač za veliko istraživanje.

Režija: Ivana Janošev
Igra: Teodora Marčeta
Dramatizacija: Teodora Marčeta
Svetlo: Zdenko Medveđ
Zvuk: Vladimir Zima

Produkcija: ARTFRAKCIJA, Pozorište „Promena“ u saradnji sa Kulturnim centrom Novog Sada

Predstava ANA je master rad glumice Teodore Marčeta i rediteljke Ivane Janošev, koje su ovom predstavom završile studiranje na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu.

Ideja naše predstave krije se u jednoj Tolstojevoj rečenici:
„… Kao kad čoveka u polusnu muči neki bol i on pokušava da otkine i odbaci od sebe bolesno mesto, ali kad se pribere shvati da je to bolesno mesto on sam.“

Premijera predstave je bila 30. aprila 2017. u KCNS. Predstava je gostovala u Pozorištu mladih u Novom Sadu, na Brod teatru, u Bačkom Petrovcu, Inđiji i na festivalu u Rumuniji (Theater Networking Talents) gde osvojila nominaciju za najbolju žensku ulogu.

Žanr: Drama
Trajanje predstave: 60 min

Predstava govori o razumevanju i nerazumevanju sebe. O kontaktu sa sobom.
O otkrivanju i sagledavanju sopstvenog života. O ženi koja je u isto vreme hrabra i preplašena, emotivna i hladnokrvna, jaka i krhka, slobodna a vezana. Govori o tome šta je sve takva jedna žena sposobna da učini da bi dosegnula nešto što smatra srećom jer ne shvata da je sreća ono što već ima.

Ana sve vreme traži krivca i krivi su joj svi, jer odbija da prihvati ono što oseća – da je kriva ona sama.

Siže: Na železničkoj stanici, nekoliko trenutaka pre nego što odluči da izvrši samoubistvo, Ana pokušava da sagleda svoje postupke i svoj život. Kako živeti i šta raditi kada ne možeš da pobegneš od sebe i svog osećanja krivice?

Četvrtak, 31. januara, „Kiss“, Kamerna scena, 20.30

KISS, komični akustični mjuzikl

Rediteljka: Višnja Obradović
Izvođači: Ana Vrbaški i Marko Dinjaški

Muzički aranžmani/kompozicija: Alice in WonderBand
Dizajn zvuka: Goran Vujičin
Kostimografkinja: Nataša Jovičić / Lutkart
Frizure: Budislav Vlajkov / Beastic
Produkcija: Otvoreni krug Novi Sad

Trajanje predstave: sat vremena.

Premijerno izvedena na Festivalu uličnih svirača u Novom Sadu 2016. godine. Predstava je odigrana preko 50 puta u zemlji i inostranstvu (Nemačka, Austrija, Francuska, Italija, Turska, Crna Gora, Bosna). Nastupi na festivalima: BELEF, Art Trema Fest, Milano klaun festival, Mauntin mjuzik fest, Festival stranih kultura u Parizu, itd.

O PREDSTAVI: Kiss je komični akustični mjuzikl. Priča o igri, flertu, začikavanju, nadmetanju i, povrh svega, ljubavi između muškaraca i žena. Komične scene isprepletane zanimljivim i novim aranžmanima poznatih pesama „Smaka“, Prinsa, „Bitlsa“, tradicionalnih balkanskih pesama kao i autorskih numera samih izvođača izvedene su najjednostavnijim sredstvima – samo sopstvenim telom i glasom. Zanosno slavlje tonova, ritma, plesa, glume, akrobatike u svom praobliku.

KRITIKA: Čista energija – Peter Kes, Zidojče cajtung
Izuzetno gostovanje
Publika u pozorištu Meta Teatar nije se mogla dovoljno naslušati i nagledati: Ana Vrbaški i Marko Dinjaški proslavili su praznik zvuka i ritma. Još jednom se potvrdilo da je Meta Teatar u Mozahu garant za uzbudljive večeri. U gostima je bio umetnički par iz Srbije: Ana Vrbaški i Marko Dinjaški, već 21 godinu životni saputnici. Nazivaju se Alice in WonderBand.

Foto: V. Veličković

Podeli