Objavljeno:
267
pregleda

Balet u oktobru

Foto: A. Ramadanović

Subota, 13. oktobra, Dama s kamelijama, scena „Jovan Đorđević“, 19.00 premijerna obnova
Utorak, 16. oktobra,  Dama s kamelijama, scena „Jovan Đorđević“, 19.00 repriza

Svima je dobro poznata dirljiva priča o ljubavi između Margerite Gotje, dame s kamelijama, i Armana Divala, koja već 170 godina, otkad je Dimin roman objavljen, inspiriše umetnike da stvaraju nova prozna, dramska, operska, filmska i baletska dela.

Balet Srpskog narodnog pozorišta će baletsku sezonu otvoriti premijernom obnovom baleta u dva čina Dama s kamelijama, na muziku Đuzepa Verdija i libretu Krunislava Simića, prema istoimenom romanu Aleksandra Dime Sina. Koreografiju i režiju obnavlja Krunislav Simić, orkestraciju je uradio Aleksandar Kojić, koji će i dirigovati. Premijerna obnova je planirana za subotu, 13. oktobra 2018, na sceni „Jovan Đorđević“, s početkom u 19 časova, a repriza je 16. oktobra.

Premijera ovog baleta bila je pre devet godina, 14. marta 2009. godine i izvođen je 26 puta (poslednji put, pred novosadskom publikom 31. oktobra 2013. godine u okviru Verdi festa u SNP-u). Scenografiju je uradio Geroslav Zarić, a kostime Bojana Nikitović. Repetitori su Oksana Storožuk, Milan Lazić, Vesna Brkić, Branka Gligorić, dizajner svetla Marko Radanović. Učestvuju: prvaci, solisti i ansambl Baleta i Orkestar Opere SNP-a.

Libreto je zasnovan na istoimenom romanu francuskog književnika Aleksandra Dime Sina (Alexandre Dumas Fils), gde je opisao svoju ljubav prema mladoj i lepoj kurtizani Mariji Diplesi (Marie Duplessis), koja je 1847. umrla od tuberkuloze. Piscu je najveću slavu doneo upravo roman Dama s kamelijama objavljen 1848, koji je doživeo ogroman uspeh, pa je već četiri godine kasnije njegova scenska adaptacija izvedena u Teatru Vodvilj. Umetnička vrednost dela ne leži u samoj ideji koju pisac obrađuje, nego u epizodama punim života i u smelo skiciranim pojavama iz pariskog polusveta. Meteorski uspeh drame i predstave inspirisao je i samog Verdija da ga pretoči u operu, i tako je 1853. nastala Travijata, jedna od najpopularnijih opera.

Foto: A. Ramadanović

Sreda, 24. oktobra,  Grk Zorba, scena „Jovan Đorđević“, 19.00

Na početku baletske sezone publiku očekuje pravi spektakl – Grk Zorba, u sredu, 24. oktobra na sceni „Jovan Đorđević“ s početkom u 19 časova. Ovaj legendarni balet inspirisan pričom Nikosa Kazancakisa o doživljajima Zorbe, moćno je muzičko delo Mikisa Teodorakisa i s pravom se nalazi na repertoaru SNP-a kao jedinstven primer u slavnoj istoriji našeg pozorišta, jer je autor iz plemenitih pobuda ustupio prava na izvođenje.

Grk Zorba, sanjar i lutalica koji je voleo život i nosio se sa tuđim i svojim nevoljama i njegov prijatelj, mladi engleski pisac Nik, koji je želeo da pronađe svoj mir u drugačijem svetu, zajedno savlađuju životne nedaće i ljubavne nesreće. Preokreću surovost nemilih posledica u trijumf volje za životom i prijateljstvom, uvlačeći sve u igru i pesmu – u sirtaki.

Koreograf i reditelj je Krunislav Simić, diriguje maestro Aleksandar Kojić, a u ulogama su prvaci, solisti i ansambl Baleta. Učestvuju Hor i Orkestar Opere Srpskog narodnog pozorišta i učenici Srednje Baletske škole iz Novog Sada.

Foto: S. Doroški

Utorak, 30. oktobra, Pinokio, scena „Jovan Đorđević“, 12.00

Raskošan i maštovit klasičan balet „na špic patikama”, Pinokio je osvojio srca publike. Praizveden u SNP-u 28. aprila, uoči Svetskog dana igre, na muziku kompozitora Nodara Čanbe, libreto i koreografiju Dragana Jerinkića, Pinokio je bajkovita priča, drugačija od Kolodijeve priče o drvenom nestašnom lutku, a na repertoaru je u utorak, 30. oktobra, na sceni „Jovan Đorđević“, s početkom u 12.00 časova. U osnovi libreta je Đepetov san, jedna nova koreografska fantazija sa elementima komike, dramskim momentima i muzički uzbudljivim scenama, plesnim deonicama i karakternim igrama. U lakoj i prozračnoj atmosferi otvara se novi svet – svet Morskog kraljevstva sa meduzama, školjkama, sirenama. Kraj ove fantazije je drugačiji i neočekivan…

Diriguje Aleksandar Kojić, scenograf je Dalibor Tobdžić, kostimograf Mirjana Stojanović Maurič. Učestvuju: solisti i ansambl Baleta SNP-a i Orkestar Opere SNP-a.

 

Ulaznice su u prodaji na Biletarnici SNP-a i za sve baletske naslove važe redovni popusti.

Podeli