Objavljeno:
790
pregleda

Opera u oktobru

Foto: S. Doroški

Ponedeljak, 1. oktobra, Pepeljuga, scena „Jovan Đorđević“, 19.00
Nova opera na repertoaru SNP-a

Rosinijeva komična opera Pepeljuga, koju je novosadska publika premijerno videla 26. septembra, biće izvedena u ponedeljak, 1. oktobra, na sceni „Jovan Đorđević“ s početkom u 19 časova. U nesvakidašnjoj operskoj postavci, italijanski reditelj Marko Puči Katena spaja jednu od najpoznatijih bajki, u kojoj trijumfuju dobrota, ljubav i poštenje, sa najpoznatijim srpskim filmom – „Maratoncima…“

Diriguje Đanluka Marčano, a u podeli su: Saša Štulić (Don Ramiro), Vladimir Andrić, k.g. (Beograd) (Dandini), Saša Čano, k. g. iz Slovenije (Don Manjifiko), Marija Mitić Vasić, k. g. iz Novog Sada (Klorinda), Nataša Rašić, k. g.  iz Beograda (Tizbe), Jelena Končar (Angelina) i Strahinja Đokić (Alidoro). Učestvuju: članovi muškog Hora, Orkestar, statisti, deca…

Ulaznice su u prodaji na Biletarnici SNP-a i važe redovni popusti.

 

Sreda, 17. oktobra, Rok opera, scena „Jovan Đorđević“, 20.00

Rok opera ponovo na matičnoj sceni! Nakon više impresivnih nastupa u Srpskom narodnom pozorištu, ali i mnogim festivalskim pozornicama tokom leta, ove sezone publika će ponovo biti u prilici da u sredu, 17. oktobra s početkom u 20 časova, uživa u spektakularnom programu koji je realizovan u saradnji Novosadskog big benda i Opere SNP-a. Dirigent je Fedor Vrtačnik, a nastupaju: Novosadski big bend, Orkestar Opere SNP-a i članovi Hora koji će solistički nastupiti.

Foto: E. Memedovski

Petak, 19. oktobra, Čarobna frula, na sceni „Jovan Đorđević“, 14.00 i 16.00 i
Subota, 20. oktobra, Čarobna frula, na sceni „Jovan Đorđević“, 12.00 i 14.00

Ova razigrana i vedra muzička bajka, ozvučena Mocartovim melodijama bezvremene lepote, koja je osvojila gledaoce svojom ljupkom neposrednošću, na repertoaru je u petak, 19. oktobra, na sceni „Jovan Đorđević“ u dva termina, u 14.00 i 16.00 i dan kasnije, u subotu, 20. oktobra u terminima 12.00 i 14.00. Operu je režirala Ksenija Krnajski, kao delo prilagođeno dečjoj publici, pri čemu je sačuvana osnovna nit priče o sukobu svetlosti i noći, ili dobra i zla kao i o iskušenjima koja protagonisti moraju savladati da bi se izborili za svoju sreću i ljubav. Diriguje Mikica Jevtić, a uloge tumače: Branislav Stankov, prvi put u ulozi (Papageno), Laura Pavlović (19.10) / Maja Andrić (20.10) (Papagena), Marija Cvijić (Kraljica noći), Danijela Jovanović (19.10) / Senka Nedeljković (20.10) (Pamina), Branislav Cvijić (Tamino), Goran Krneta (Sarastro), Igor Ksionžik (Monostatos), Vesna Varagić, Svjetlana Mašić i Jasna Kastel (Tri dame), Aleksandra Kocić, Sara Pavlović, Ana Bajić (Tri vile) i Marko Skendžić, Jovan Pejić i Steva Nikolić (Tri stražara). Narator: Milovan Filipović, glumac (19. 10) / Sanja Mikitišin, glumica (20. 10).

Ulaznice su u prodaji na Biletarnici SNP-a i važe redovni popusti.

Foto: S. Đurić

Subota, 27. i sreda, 31. oktobra, „Karmina burana“, scena „Jovan Đorđević“, 20.00

„Karmina burana“ Karla Orfa je himna prirodi, životnoj radosti, ljubavi, odu običnim ljudima i njihovim svakodnevnim srećama i nesrećama. Ovaj muzičko-scenski spektakl je pozorišnoj publici dobro poznato i omiljeno, jer se „Karmina burana“, u režiji Sonje Vukićević i koreografiji Lea Mujića, izvodi već više od osam godina. Najčuvenije Orfovo delo nosi podnaslov „Profane pesme za soliste i hor uz pratnju instrumenata i magijskih slika“, inspirisano je stihovima srednjovekovnih pevača, studenata, filozofa o njihovoj svakodnevici – ljubavi, religiji, odnosu prema prirodi. Karl Orf je prema tim stihovima 1937. komponovao veličanstvenu scensku kantatu.

Dirigent je Mikica Jevtić, a u ulogama su operski solisti: Darija Olajoš Čizmić (27. 10) / Marija Cvijić (31. 10) (sopran), Igor Ksionžik (tenor) i Vasa Stajkić (bariton). Učestvuju: Mina Radović (Fortuna), solisti i ansambl Baleta, Hor i Orkestar Opere.

Ulaznice su u prodaji na Biletarnici SNP-a i važe redovni popusti.

Podeli