Objavljeno:
220
pregleda

SNP u gostima, na festivalima…

Foto: Srđan Đurić

Veliko gostovanje SNP-a: „Drina“ van evropskih granica
11, 12. i 13. oktobra, „Na Drini ćuprija“, 18. Seoul Performing Arts Festival, Južna Koreja

„Na Drini ćuprija“, najgledanija predstava Srpskog narodnog pozorišta u poslednjih nekoliko godina, koju je, inspirisan romanom nobelovca Ive Andrića, na scenu našeg najstarijeg profesionalnog teatra postavio Kokan Mladenović – u oktobru će gostovati u Južnoj Koreji!

Na ovom izuzetno važnom festivalu, 18. po redu, učestvuju relevantne predstave iz Evrope (Litvanija, Francuska, Finska, Belgija), Azije, SAD-a. Poziv je uputio Seoul Performing Arts Festival (SPAF), jedna od najvećih teatarskih smotri u tom delu sveta, na kojoj će „Drina“ biti izvedena čak tri puta… Festival traje od 7. oktobra do 4. novembra. Predstava Srpskog narodnog pozorišta „Na Drini ćuprija“ biće izvedena, prvi put van evropskih granica 11. oktobra, i imaće još dva izvođenja 12. i 13. oktobra (kada će biti jubilarno, 50. izvođenje). Predstava je do sada izvedena 47. puta, na sceni SNP-a, na gostovanjima i pozorišnim festivalima kod nas i u regionu, a videlo je više od 18.000 gledalaca.

Publika će „Drinu“ moći da gleda u Srpskom narodnom pozorištu tek krajem ove godine, odnosno 29. decembra, a ulaznice za ovo izvođenje su već u prodaji na Biletarnici SNP-a. Drama SNP-a će ovim izvođenjem „Drine“ ujedno zaokružiti kalendarsku godinu.

17. oktobra, „Anika i njena vremena“, Festival pobednika festivala, Rakovica

„Anika i njena vremena“, predstava po tekstu i u režiji Ane Đorđević, inspirisana pripovetkama Ive Andrića, nastala u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta i BEOART-a iz Beograda, biće izvedena 17. oktobra na Festivalu pobednika festivala u Rakovici.

Igraju: Milica Trifunović, Nenad Pećinar, Biljana Keskenović, Dušan Vukašinović, Milovan Filipović, Jovana Mišković, Milica Grujičić.

Foto: Aleksandar Ramadanović

20. oktobra, „Anika i njena vremena“, 26. Vršačka pozorišna jesen, Vršac

Predstava po tekstu i u režiji Ane Đorđević, inspirisana pripovetkama Ive Andrića, nastala u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta i BEOART-a iz Beograda, biće izvedena 20. oktobra na 26. festivalu „Vršačka pozorišna jesen“.

Igraju: Milica Trifunović, Nenad Pećinar, Biljana Keskenović, Dušan Vukašinović, Milovan Filipović, Jovana Mišković, Milica Grujičić.

Festival će biti održaćn od 19. do 28. oktobra 2018. Glavni kriterijumi Festivala pozorišne klasike su originalnost i inovativnost rediteljskog postupka, aktuelnost i savremenost, bogatstvo glumačkog izraza i snaga ukupnog umetničkog doživljaja, kaže se u izveštaju selektora. „Rediteljka Ana Đorđević kao dramatizator pripovedaka Ive Andrića inspirisana je pričom o fatalnoj Aniki, ženi koja tokove života u bosanskoj kasabi potčinjava svojima izuzetnim moćima. Snažnim pozorišnim sredstvima predstava govori o ženi koja dominira svetom muškaraca, preobraćajući tradicionalizmom opterećenu sredinu u pozornicu savremenog pogleda na svet.“ Đura Mrđa, selektor

Izveštaj selektora…
Program…

21. oktobra, „Tri lica samoće“, Dom kulture, Kumane

Tri lica samoće, predstava rađena u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta i Bitef teatra iz Beograda, prema tekstu Željka Jovanovića i režiji Filipa Markovinovića, biće izvedena u nedelju, 21. oktobra, u sali Doma kulture u Kumanu (opština Novi Bečej). Ova dirljiva priča o trima ženama, o njihovim ljubavima, usamljenostima, traganjima za srećom, težnjama i nadanjima do sada se izvodila 16 puta, a videlo je više od 1.100 gledalaca na gostovanjima krajem protekle godine u Gračanici i Zvečanu i na matičnim scenama u Novom Sadu i Beogradu.

Predstava donosi pogled na zbivanja iz Prvog svetskog rata iz jednog drugog ugla – ugla žena kojima je rat odneo njihove ljubavi i koje se, na različite načine, nastoje izboriti sa besmislom u kojem su se zatekle. Uloge tumače: Mia Simonović (Milica), Sanja Mikitišin (Olga) i Tanja Pjevac (Mariška). Dramaturg je Miloš Latinović, scenograf Saša Senković, kostimograf Senka Ranosavljević.

11. novembra, „Krvave svadbe“, 23. Jugoslovenski pozorišni festival, Užice

Na ovogodišnjem, 23. izdanju, Jugoslovenskog pozorišnog festivala, koji traje od 5. do 12. novembra, predstava Krvave svadbe biće izvedena 11. novembra. Krvave svadbe Federika Garsije Lorke, rađena u koprodukciji Grad teatra iz Budve i SNP-om, u režiji verovatno najtalentovanijeg mladog reditelja u regionu Igora Vuka Torbice „pokazuju da život može postati i krvavi teatar“, kaže se u saopštenju selektora Festivala Bojana Munjina. „Za ovogodišnji festival izabrali smo rečenicu Branislava Nušića koja glasi „Bolje je da gledamo život u pozorištu, nego pozorište u životu“, jer njena glavna misao, da je pozorište ogledalo života, kao i da taj tragičan, tužan i smešan život, često liči na pozorište – ta se misao kao nevidljiva nit provlači kroz mnoge od izabranih predstava.

Igraju: Varja Đukić (Majka), Milica Grujičić (Verenica), Ivana Mrvaljević (Tašta), Pavle Popović (Leonardo), Branka Stanić (Leonardova žena), Vukašin Ranđelović (Verenik), Miroslav Fabri (Otac), Draginja Voganjac (Suseda i prosjakinja / Smrt), Maja Stojanović (Služavka), Dušan Vukašinović (Prvi drvoseča), Filip Đuretić (Drugi drvoseča) i Nenad Pećinar (Mesec). Scenograf je Branko Hojnik, kostimograf Jelisaveta Tatić Čuturilo, kompozitor Vladimir Pejković.

Izveštaj selektora

Program festivala…

Foto: Srđan Doroški
Podeli