Objavljeno:
1253
pregleda

SNP u gostima, na festivalima u oktobru…

Foto: Aleksandar Ramadanović

Veliko gostovanje SNP-a: „Drina“ van evropskih granica
11, 12. i 13. oktobra, „Na Drini ćuprija“, 18. Seoul Performing Arts Festival, Južna Koreja

„Na Drini ćuprija“, najgledanija predstava Srpskog narodnog pozorišta u poslednjih nekoliko godina, koju je, inspirisan romanom nobelovca Ive Andrića, na scenu našeg najstarijeg profesionalnog teatra postavio Kokan Mladenović – u oktobru će gostovati u Južnoj Koreji!

Na ovom izuzetno važnom festivalu, 18. po redu, učestvuju relevantne predstave iz Evrope (Litvanija, Francuska, Finska, Belgija), Azije, SAD-a. Poziv je uputio Seoul Performing Arts Festival (SPAF), jedna od najvećih teatarskih smotri u tom delu sveta, na kojoj će „Drina“ biti izvedena čak tri puta… Festival traje od 7. oktobra do 4. novembra. Predstava Srpskog narodnog pozorišta „Na Drini ćuprija“ biće izvedena, prvi put van evropskih granica 11. oktobra, i imaće još dva izvođenja 12. i 13. oktobra (kada će biti jubilarno, 50. izvođenje). Predstava je do sada izvedena 47. puta, na sceni SNP-a, na gostovanjima i pozorišnim festivalima kod nas i u regionu, a videlo je više od 18.000 gledalaca.

Publika će „Drinu“ moći da gleda u Srpskom narodnom pozorištu tek krajem ove godine, odnosno 29. decembra, a ulaznice za ovo izvođenje su već u prodaji na Biletarnici SNP-a. Drama SNP-a će ovim izvođenjem „Drine“ ujedno zaokružiti kalendarsku godinu.

17. oktobra, „Anika i njena vremena“, Festival pobednika festivala, Rakovica

„Anika i njena vremena“, predstava po tekstu i u režiji Ane Đorđević, inspirisana pripovetkama Ive Andrića, nastala u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta i BEOART-a iz Beograda, biće izvedena 17. oktobra na Festivalu pobednika festivala u Rakovici.

Igraju: Milica Trifunović, Nenad Pećinar, Biljana Keskenović, Dušan Vukašinović, Milovan Filipović, Jovana Mišković, Milica Grujičić.

Foto: Aleksandar Ramadanović

20. oktobra, „Anika i njena vremena“, 26. Vršačka pozorišna jesen, Vršac

Predstava po tekstu i u režiji Ane Đorđević, inspirisana pripovetkama Ive Andrića, nastala u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta i BEOART-a iz Beograda, biće izvedena 20. oktobra na 26. festivalu „Vršačka pozorišna jesen“.

Igraju: Milica Trifunović, Nenad Pećinar, Biljana Keskenović, Dušan Vukašinović, Milovan Filipović, Jovana Mišković, Milica Grujičić.

Festival će biti održaćn od 19. do 28. oktobra 2018. Glavni kriterijumi Festivala pozorišne klasike su originalnost i inovativnost rediteljskog postupka, aktuelnost i savremenost, bogatstvo glumačkog izraza i snaga ukupnog umetničkog doživljaja, kaže se u izveštaju selektora. „Rediteljka Ana Đorđević kao dramatizator pripovedaka Ive Andrića inspirisana je pričom o fatalnoj Aniki, ženi koja tokove života u bosanskoj kasabi potčinjava svojima izuzetnim moćima. Snažnim pozorišnim sredstvima predstava govori o ženi koja dominira svetom muškaraca, preobraćajući tradicionalizmom opterećenu sredinu u pozornicu savremenog pogleda na svet.“ Đura Mrđa, selektor

Izveštaj selektora…
Program…

Podeli