Objavljeno:
789
pregleda

SNP u gostima, na festivalima…

NA DRINI ĆUPRIJA, foto: Srđan Đurić

Utorak, 12. juna, „Na Drini ćuprija“
5. „Bucini dani“, Aleksandrovac

Nagrađivana predstava Srpskog narodnog pozorišta Na Drini ćuprija, nastala po motivima  dela Ive Andrića, učestvovaće 12. juna na ovogodišnjem, petom po redu, pozorišnom festivalu „Bucini dani“ u Aleksandrovcu Župskom.

Na Drini ćuprija je premijerno izvedena u SNP-u 17. marta 2016. godine, a do sada je izvođena deset puta na gostovanjima i pozorišnim festivalima (Vršačka pozorišna jesen, Jugoslovenski pozorišni festival, Pozorišno proleće, Međunarodni festival malih scena, Sterijino pozorje, Pozorišni maraton), tako da je ovu predstavu, pored novosadske, gledala i publika u Vršcu, Užicu, Šapcu, Rijeci, Somboru, Osijeku, Beogradu, Sarajevu.

Ovaj glumački festival održava se u rodnom gradu Milosava Buce Mirkovića, velikog poštovaoca pozorišne umetnosti, koji je ostavio veliki trag u pozorištu i van njega i koji je gajio ogromno poštovanje prema glumcima.


Autobiografija na mini-turneji

Četvrtak i petak, 14. i 15. juna, Autobiografija
NP Priština, sa sedištem u Gračanici; Dom kulture, Zvečan

Predstava Srpskog narodnog pozorišta Autobiografija Branislava Nušića, u režiji Predraga Štrpca, prvi put će biti izvedena u četvrtak, 14. juna, u okviru razmene gostovanja, u Narodnom pozorištu iz Prištine, sa sedištem u Gračanici, i u petak, 15. juna, u Domu kulture u Zvečanu. Igraju: Milovan Filipović, Nebojša Savić, Milan Kovačević, Sonja Damjanović, Sanja Mikitišin, Višnja Obradović.


Subota, 16. juna, Autobiografija
Kraljevačko pozorište

Predstava Srpskog narodnog pozorišta Autobiografija Branislava Nušića, u režiji Predraga Štrpca, prvi put će biti izvedena u Kraljevačkom pozorištu.

AUTOBIOGRAFIJA, foto: N. Bradonjić
AUTOBIOGRAFIJA, foto: N. Bradonjić

Petak, 22. juna, Otpor, Umag

Predstava Otpor, nastala po tekstu kanadskog pisca Lija Mekdugala, u režiji Sonje Petrović, rađena u koprodukciji SNP-a, Gradskog pozorišta iz Bečeja i Udruženja „Arteria“ iz Novog Sada, gostovaće u Umagu.

Igraju: Igor Pavlović, Tijana Marković, Marko Savić, Dimitrije Aranđelović i Milica Grujičić. Kompozitor je Uroš Stojnić, dramatrug Nikolina Stjepanović, scenograf Željko Piškorić. To je crnohumorna priča o mladim demonstrantima, koji se odupiru ne samo sistemu, nego životu i društvenim formama… Radi se o grupi mladih antiglobalista, koji sticajem nekih slučajnih okolnosti, otmu biznismena, direktora farmaceutske korporacije, čoveka koji nema nikakvu sumnju u ispravnost sistema u kojem živi, ali nema nikakvo znanje o ljudima sa kojima odjednom ulazi u sukob. Šta sve može da se desi kada se spoje dva različita sveta, sveta antiglobalista, s jedne, i globaliste, s druge strane? Šta biste uradili kada biste se našli u istoj prostoriji sa čovekom koji je odgovoran za sve?

OTPOR, foto: Aleksandar Ramadanović
OTPOR, foto: Aleksandar Ramadanović

Subota, 30. juna, Violinista na krovu
„Osiječko ljeto kulture“, Osijek, Hrvatska

Još jedna predstava, nakon dve godine, biće izvedena na „Osiječkom ljetu kulture“, kada je SNP gostovalo 2016. sa predstavom Na Drini ćuprija. U subotu, 30. juna, biće izvedena predstava Violinista na krovu, po tekstu DŽ. Stejna i DŽ. Boka, u režiji Atile Bereša, rađena u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta i Novosadskog pozorišta / Újvidéki Színház.
VIOLINISTA NA KROVU, foto: Miomir Polzović
VIOLINISTA NA KROVU, foto: Miomir Polzović

Ponedeljak, 2. jula, komična opera Pop Ćira i pop Spira
Međunarodni operski festival „Armel“, Budimpešta, Mađarska

Armel Opera Festival


Ponedeljak, 2. jula, Otpor
5. festival ANTIFA, Kraljevo

Predstava Otpor, nastala po tekstu kanadskog pisca Lija Mekdugala, u režiji Sonje Petrović, rađena u koprodukciji SNP-a, Gradskog pozorišta iz Bečeja i Udruženja „Arteria“ iz Novog Sada.

Igraju: Igor Pavlović, Tijana Marković, Marko Savić, Dimitrije Aranđelović i Milica Grujičić. Kompozitor je Uroš Stojnić, dramatrug Nikolina Stjepanović, scenograf Željko Piškorić. To je crnohumorna priča o mladim demonstrantima, koji se odupiru ne samo sistemu, nego životu i društvenim formama… Radi se o grupi mladih antiglobalista, koji sticajem nekih slučajnih okolnosti, otmu biznismena, direktora farmaceutske korporacije, čoveka koji nema nikakvu sumnju u ispravnost sistema u kojem živi, ali nema nikakvo znanje o ljudima sa kojima odjednom ulazi u sukob.

OTPOR, foto: Aleksandar Ramadanović
OTPOR, foto: Aleksandar Ramadanović


Sreda, 15. avgusta, Autobiografija
„Grad teatar“, Budva

Predstava SNP-a Autobiografija autentičnog humoriste Branislava Nušića, u režiji Predraga Štrpca, nakon tri uspešna gostovanja tokom ove sezone (Gračanica, Zvečan, Kraljevo), biće izvedena i pred budvanskom publikom, u okviru 32. festivala Grad teatar u Budvi. Za članove ansambla Srpskog narodnog pozorišta izvođenje predstave uvek je više od igre i više od gostovanja, više od čitanja dela klasične literature u današnjem vremenu…

Podeli