Objavljeno:
655
pregleda

Konferencija za novinare povodom praizvedbe baleta „Pinokio“

U Srpskom narodnom pozorištu održana je konferencija za novinare, u četvrtak, 26. aprila 2018, povodom praizvedbe baleta „Pinokio“.

Na konferenciji su prisustvovali: Toni Ranđelović, direktor Baleta, Dragan Jerinkić, koreograf i autor libreta, Aleksandar Kojić, dirigent, Nodar Viktorovič Čanba, kompozitor, Milan Lazić, prvak Baleta, Naojuki Acumi, solista Baleta, Katarina Kljajić, solistkinja Baleta, i solisti Državnog ansambla pesama i igara Abhazije: Said Torčua, Agdur Mikaja, Adamur Sangulija i Amiran Kardija.

Direktor Baleta Toni Ranđelović, pozdravivši u ime SNP-a sve prisutne predstavnike medija i umetnike, predstavio je ovogodišnji baletski repertoar SNP-a, izrazivši veliko zadovoljstvo zbog uspešnog rada na ovako velikom i važnom projektu, kao što je „Pinokio“, u SNP-u.

Koreograf Dragan Jerinkić predstavio je libreto, naglasivši bajkovitost cele priče koja ima izmenjen kraj u odnosu na poznatu priču o Pinokiju. I kompozitor Nodar Čanba i Dragan Jerinkić osvrnuli su se na 2009. godinu kada se rodila ideja o stvaranju libreta i muzike za ovo baletsko ostvarenje. Dirigent Aleksandar Kojić naglasio je jedinstvenost i kompleksnost  partiture, a solista Baleta Naojuki Acumi (Pinokio), čija je ovo prva glavna uloga, opisao je zahtevnost novih tehnika u igri koje je primenio u trima fazama evolucije svog lika: drvenog dečaka, magareta i princa. Prvak Baleta Milan Lazić (Đepeto) i solistkinja Katarina Kljajić (Plava vila), pričali su o načinu stvaranja likova i samom procesu rada na predstavi, o saradnji među igračima i sa autorskom ekipom, naglasivši veliko zadovoljstvo zbog vedre atmosfere koja je vladala od početka rada i izuzetne posvećenosti cele ekipe.

Četvorica solista Državnog ansambla pesama i igara Abhazije Said Torčua, Agdur Mikaja, Adamur Sangulija i Amiran Kardija, igraće na praizvedbi i prvoj reprizi (30. aprila) scenu Istočnjačkog plesa.

Praizvedba: 28. aprila 2018, SNP, scena „Jovan Đorđević“, 19.00 uoči Svetskog dana igre (29. aprila)
Reprize: 30. aprila, 8. i 10. maja, 6. i 9. juna 2018, scena „Jovan Đorđević“, 19.00

Foto: SNP
Foto: SNP
Podeli