Objavljeno:
321
pregleda

Premijerno: „Laža i paralaža“, veselo pozorje

U petak, 19. januara, s početkom u 19.30 časova, na sceni „Pera Dobrinović“, održaće se premijera komedije Laža i paralaža, nastale po tekstu srpskog komediografa Jovana Sterije Popovića. Biće to novo čitanje Sterijine komedije u zanimljivom režijskom konceptu Slobodana Brankovića.

Laža i paralaža je komedija o avanturama jednog laže i njegovog ađutanta obojenih prilikama onog vremena, a prema svojoj istinitosti takvi tipovi žive i danas. Režiju potpisuje Slobodan Branković, dramaturg je Nikolina Stjepanović, scenograf i kostimograf Minja Poljak, lektor je Konstantin Knežević. U predstavi igraju: Nebojša Savić, Strahinja Bojović, Tanja Pjevac, Nina Rukavina, Milorad Kapor, Predrag Momčilović i Gordana Kamenarović.


O Steriji

Jovan Sterija Popović (1806-1856) smatra se osnivačem srpske drame, ali je značajniji kao komediograf, jer se tu s uspehom nadmašio sve ono što je u srpskoj književnosti stvoreno pre njega. Za Jovana St. Popovića „teatr je škola gde se ljudi uče“, mesto gde se „ismejavajući mane i rugobe sitne sadašnjosti načini Srbe boljim i razumnijim“. Svoju prvu komediju Laža i paralaža Sterija je objavio 1830. godine u Budimu. To je mala komedija karaktera u kojoj se ismeva lažno i površno tuđinsko vaspitanje, u atmosferi lokalnog, srpskog mentaliteta, i lepo izraženim tipovima iz savremenog društva.

Srpsko narodno pozorište, odnosno Leteće diletantsko pozorište, Lažu i paralažu prvi put je izvodilo 19. jula 1840. u Zagrebu. Prvo izvođenje u Novom Sadu bilo je 10. avgusta 1926. (režija Radoslav Vesnić), zatim 31. januara 1948. (režija Radoslav Vesnić), 14. decembra 1971. (režija Radoslav Lazić) i 12. oktobra 1991. (režija Egon Savin; predstava osvojila 5 Sterijinih nagrada, 1992).

Fotografije: A. Ramadanović

U subotu, 30. decembra 2017, s početkom u 11 časova, na sceni „Pera Dobrinović“, održana je radna premijera komedije Laža i paralaža.

Podeli