Objavljeno:
692
pregleda

„Fortinbras se napio“ gostuje u Narodnom pozorištu u Somboru

FORTINBRAS SE NAPIO, foto: A. Ramadanović

Fortinbras se napio, predstava raspoloženja, nakon premijere u SNP-u (7. oktobra), prvi put će gostovati i to u Narodnom pozorištu u Somboru, 6. decembra.

U režiji Nikole Zavišića, Fortinbras se napio Januša Glovackog, predstavlja komad koji je prvi put uopšte izveden na scenama srpskog pozorišta, u ovom slučaju baš Srpskog narodnog pozorišta.

Predstava je nastala u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta i Centra za razvoj vizuelne kulture Novi Sad. Igraju: Marko Savić, Nenad Pećinar, Dušan Jakišić, Igor Pavlović, Milan Kovačević, Alisa Lacko, Srđan Stojnović.

Tekst je refleksija na Šekspirovog Hamleta. U ovoj tragičnoj farsi radnja se dešava u Norveškoj i prati unutrašnje političke sukobe, ali i napete odnose sa Danskom. Fortinbras izigrava kljakavog pijanca, dok njegov otac sedi već dve godine na prestolu, a Norveškom vlada tajna policija. „Norvežani, uostalom kao i Danci, hokejaši, hevi-metalci, alkoholičari, da „hodaju na klizaljkama“, a da im je zima bogom dana prirodna sredina, baš kao ubistva i zavereništvo među kraljevskim stolicama. Borba za vlast se podrazumeva poznatom. Ona je univerzalna, sve sa univerzalnim – sve je dozvoljeno – sredstvima.”

Podeli