Објављено:
1439
прегледа

Хуманитарне представе Позоришта „Промена“

У оквиру хуманитарне акције „Промена за Настасију“ коју је организовало Позориште „Промена“ са Академије уметности у Новом Саду, биће изведено пет представа – четири у Српском народном позоришту и једна у Позоришту „Промена“. Хуманитарна акција организована је ради сакупљања средстава за нашу суграђанку, пријатељицу, спортисткињу, мајку и великог борца Настасју Недимовић која болује од тешке болести.

Хуманитарне представе које ће бити изведене у СНП-у:

петак, 1. децембра, сцена „Пера Добриновић“, 19.30

Елинг и Кјел Бјарне, Ингвар Амбјернсен/Сајмон Бент, режија: Давид Алић
Норвешка комедија, проницљива, духовита и озбиљна прича о борби да се постане цео.

Играју: Никола Живановић – Елинг, Милош Лазић – Кјел Бјарне, Мина Павлица – Гун, Јохане, Песникиња, Рејдун, Милан Колак – Франк Асли, Песник, Душан Вукашиновић – Алфонс Јоргенсен.

О представи: Елинг већ тридесет година хармонично живи са својом мајком, без потребе за спољашњим светом. Али једног дана она умире, Елинг се закључава у ормар, и одводе га у установу за душевно оболеле. Тамо га дочекује нови сустанар, Кјел Бјарне. Човек који јако воли жене, али му с њима не полази за руком. Једну је запросио, скинувши панталоне пред њом, и тако доспео у установу. Упркос разликама, њих двојица склапају пријатељство и, након две године долазе на ред за пробу самосталног живота у државном стану у центру Осла, под надзором социјалног радника Франка Аслија. Тамо им следи прегршт изазова стварног света…

четвртак, 7. децембра, Камерна сцена, 20.30*

Ручни рад или Тајна једног писма, по мотивима комада „Ручни рад или тајна једног писма“ Жан-Клода Даноа, режија: Никола Кончаревић

Играју: Велика Удовица – Ема Стојановић / Бојана Милановић, Софи – Миа Симоновић, Госпођица Птипа – Соња Исаиловић, Гадови: Младен Вуковић, Елдар Зубчевић / Стефан Остојић, Немања Лековић, Алекса Илић / Иван Торома, Гласови из off-а: Јелена Симић и Теодора Марчета.

О представи: Крими црна комедија о љубави и три жене. Првој жени потребна је муштерија за илегални посао којим се бави. Другој жени потребне су услуге прве због проблема са мужем. Трећој жени потребан је мушкарац, и то баш онај који је проблем другој.

pp2


петак, 8. децембра, сцена „Пера Добриновић“, 19.30

Шест лица тражи писца, Луиђи Пирандело, режија: Давид Алић

Играју: Александар Милковић (глумац), Татјана Матеша (глумица), Душан Мамула (глумац), Мирјана Ђан (глумица), Софија Мијатовић (глумица), Дарко Радојевић (глумац), Ана Милосављевић (глумица), Давид Алић (глумац), Викторија Палфи (глумица), Стефан Остојић / Александар Алексић (глумац), Зденко Медвеђ (дизајнер светла).

Представа је награђивана на интернационалном фестивалу алтернативног позоришта у Сечњу за колективну глумачку игру и Награда за најбољег глумца фестивала – Душан Мамула на Другом јесењем позоришном фестивалу на Мећавнику.

pp3


четвртак, 21. децембра, Камерна сцена, 20.30*

Представа Удружења „Отелотворење“ и Академија уметности Нови Сад

Док чекамо Годоа, по мотивима драме Самјуела Бекета, режија: Вукашин Ранђеловић, Удружење „Отелотворење“ и Академија уметности, Нови Сад

Играју: Пеђа Марјановић, Аљоша Ђидић, Милош Лазић, Вукашин Ранђеловић, Стефан Бероња

О представи: један од најзначајнијих драмских текстова 20. века, трагикомедија у два чина, коју је Самјуел Бекет написао 1949, а први пут је постављена 1953. у Театру Бабилон у Паризу. Због своје филозофске садржине, многи ово дело називају мистеријом која је замотана у енигму. Радња се одвија на сеоском друму, крај дрвета, где два главна лика Владимир и Естрагон чекају Годоа. Стављени у ситуацију на коју не могу да утичу, Владимир и Естрагон покушавају да прекрате време радњама које им на први поглед изгледају разумне. Док чекају Годоа, они упознају и мистериозног путника Поца и његовог слугу Срећка. У књижевној критици ово дело је тумачено као мрачна алегорија човекове потраге за смислом. Да ли је ово тумачење тачно и да ли је та потрага за смислом стварно толико мрачна или је само саставни део живота, да ли ће овога пута Годо доћи или не, остаје да откријемо заједно. Представа је настала као мастер рад Пеђе Марјановића на Академији уметности у Новом Саду.

promena

Подели