Objavljeno:
229
pregleda

Susret Rimske opere i Opere SNP-a

Srpsko narodno pozorište posetio je 8. novembra 2017, Paolo Petročeli, pomoćnik upravnika za Međunarodni razvoj i odnose s inostranstvom Rimske opere (Teatro dell’Opera di Roma). Sastao se sa Zoranom Đerićem, v.d. upravnika SNP-a, Aleksandrom Stankovim, v.d. direktora Opere, Đanlukom Marčanom šefom dirigentom Opere SNP-a i Tonijem Ranđelovićem v.d. direktora Baleta SNP-a.

Poseta Paola Petročelija prvi je korak ka značajnoj saradnji Srpskog narodnog pozorišta i Rimske opere. Planirano je da protokol o saradnji ove dve institucije bude potpisan krajem 2017, kako bi se sa realizacijom saradnje moglo početi već 2018. godine, a protokol bi podrazumevao trogodišnji plan. Cilj saradnje je međusobna razmena iskustva velikih institucija, jačanje rada Opere SNP-a kao i angažovanje mladog umetničkog kadra.

Jedna od ideja jeste osnivanje u SNP-u programa koji bi bio sličan već postojećem programu za mlade umetnike „Fabrika“ („Fabbrica), koji je 2016. u Rimskoj operi osnovao upravnik Karlo Fuortes.  „Fabrika“ predstavlja prvi program za mlade umetnike koji pruža mogućnost novim obrazovanim talentima da uđu u svet umetnosti.

Nakon posete Srpskom narodnom pozorištu, Paolo Petročeli posetiće i Kraljevsku operu u Muskatu, u Omanu (The Royal Opera House Muscat), gde će predstaviti rad Opere i Baleta SNP-a ne bi li se otvorila mogućnost gostovanja SNP-a u ovoj prestižnoj i izuzetno važnoj instituciji muzičke umetnosti i kulture.

Podeli