Objavljeno:
242
pregleda

Sećanje na velikog dobrotvora Lazara Dunđerskog (1833-1917)

Pozorišna zgrada koju je Lazar Dunđerski ustupio Srpskom narodnom pozorištu

Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu obeležiće Svečanom akademijom sto godina od smrti Lazara Dunđerskog, koji je krajem 19. i početkom 20. veka pomagao rad i opstanak ovog pozorišta.

Svečana akademija biće održana u prvoj polovini decembra, najavio je pomoćnik upravnika SNP-a za programske delatnosti mr Zoran Subotički.

Lazar Dunđerski (1833-1917) bio je jedan od najbogatijih Srba nekadašnje Austrougarske, veleposednik, industrijalac, trgovac, ali i dobrotvor koji je učestvovao u podizanju srpskih ustanova kulture. „Poseban dug Srpsko narodno pozorište ima prema ovom čoveku zbog toga što je u jednom istorijskom trenutku, kada je to bilo jako važno, pomogao glumce i SNP, time što je izgradio zgradu za pozorište na svom imanju, a radi se o dvorištu hotela „Vojvodina, nekadašnjeg hotela „Kraljice Jelisavete“ koje je bilo u vlasništvu Lazara Dunđerskog“, kaže Subotički. U tu zgradu SNP se smestilo nakon što je prethodno po nalogu vlasti moralo da se iseli iz objekta na Trifkovićevom trgu koje je potom i srušeno. Palata nažalost više ne postoji, jer je izgorela, a SNP se od 1981. nalazi u beloj mermernoj zgradi na obližnjem Pozorišnom trgu. Ipak, staro pozorište ostalo je u novosadskom sećanju, a poznato je i kao Dunđerskovo pozorište.

(Odlomak iz: S. Kovačević, „Politika“, 9. oktobra 2017.)

Podeli