Objavljeno:
257
pregleda

Svečano otvoren Festival proze

U Srpskom narodnom pozorištu, u utorak, 18. aprila 2017, svečano je otvoren 11. Međunarodni festival proznog stvaralaštva „Prosefest“.

Tom prilikom je Peteru Handkeu, austrijskom piscu i jednom od najpoznatijih književnika današnjice uručena nagrada „Milovan Vidaković“.

Pored ovog književnog priznanja koje nosi ime prvog srpskog romanopisca, Handke je dobitnik Disove i nagrade „Momo Kapor“ za roman „Moravska noć“, Račanske povelje, a izabran je i za inostranog člana SANU.

Pozdravnim govorom Bojan Panaotović, direktor Kulturnog centra Novog Sada, otvorio je festival i obraćajući se velikom piscu naglasio je da se „ni rečima, ni delima, ni nagradama u potpunosti ne može iskazati zahvalnost i dug koji Srbija ima prema Handkeu“.


Nagradu je Handkeu uručio ministar kulture u Vladi Srbije Vladan Vukosavljević, rekavši da mu je čast da uruči nagradu najvećem živom piscu velikog nemačkog jezika.

Novčani deo nagrade „Milovan Vidaković“ Handke je odlučio da dodeli deci bez roditeljskog staranja koja žive pod okriljem Dečjeg sela u Sremskoj Kamenici.

Publika je na kraju imala priliku da pogleda film „Peter Handke u Srbiji“, Korine Belc, specijalno napravljenog za „Prosefest“. On prikazuje austrijskog pisca i njegovog prijatelja Radakovića kako zajedno na nemački jezik prevode pesmu „Možda spava“, Vladislava Petkovića Disa.

Foto: Đorđe Ignjatović

Podeli