Objavljeno:
216
pregleda

Svečanost povodom proslave Dana SNP-a

Srpsko narodno pozorište danas proslavlja Dan SNP-a, 156. rođendan. Tim povodom tradicionalno je postaljeno cveće kod biste Drage Spasić, kod spomenika Jovanu Steriji Popoviću, Peri Dobrinoviću i Marini Olenjinoj i na grob Stefanu Stefanoviću. Otvoren je i Prolaz Miloša Hadžića, između Uspenske crkve i tehničkog ulaza SNP-a.

Potom je održana promocija knjige Prolaz Miloša Hadžića Anđelka Erdeljanina, u ambijentu izložbe „Glumački naši roditelji“ koju je otvorio Miodrag Petrović v.d. direktora Drame SNP-a, a na promociji su govorili: Mileta Radovanović, Dejan Penčić Poljanski i autor, a glumci Predrag Momčilović, Alisa Lacko i Miroslav Fabri pročitali su odlomke iz knjige.

Na Svečanoj akademiji koja je održana u 12 časova na sceni „Pera Dobrinović“, obratio se profesor Miroslav Štatkić, pokrajinski sekretar za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama, istakavši da je podrška kulturi od izuzetnog značaja i da će Pokrajina i dalje svakako neizostavno pomagati rad i stvaralaštvo Pozorišta.

Zoran Đerić, v.d. upravnika SNP-a pročitao je zatim svoju besedu, a nakon toga usledilo je svečano uručenje medalja „Jovan Đorđević“, godišnjih nagrada i pohvala Srpskog narodnog pozorišta.

Svečanosti je prisustvovao i ambasador Republike Grčke gospodin Ilijas Ilijadis koji je u ime Mikisa Teodorakisa preuzeo zlatnu medalju „Jovan Đorđević“ i Rudolf Bruči (mlađi), sin kompozirota Rudolfa Bručija, kojem je posthumno dodeljeno ovo najviše priznanje. Treći dobitnik zlatne medalje „Jovan Đorđević“ je i Mileta Radovanović, dugogodišnji direktor Sterijinog pozorja.

Večeras će na sceni „Jovan Đorđević“ u 20 časova biti izvedena opera Stevana Divjakovića Vladimir i Kosara a na sceni „Pera Dobrinović“ u 19.30 komedija Gospođa ministarka Branislava Nušića.

dr Zoran Đerić, voditelj programa Jovana Balašević i nj.e. Ilijas Ilijadis, ambasador Grčke, foto: Branislav Lučić
dr Zoran Đerić, voditelj programa Jovana Balašević i nj.e. Ilijas Ilijadis, ambasador Grčke, foto: Branislav Lučić
Podeli