Objavljeno:
248
pregleda

Srpsko narodno pozorište član Balkanske operske mreže

Državna Opera u bugarskom gradu Stara Zagora bila je domaćin drugog po redu susreta Balkanske operske mreže (Balkan Opera Network), koji se održao od 8. do 10. novembra 2016. godine. Bio je to susret članova BON-a, koje su predstavljali rukovodioci, producenti i solisti operskih kuća iz Rumunije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Austrije i Bugarske. Osnivač i inicijator BON-a g. Ognjan Draganov, direktor bugarske Državne Opere iz Stare Zagore bio je, kao i prošle godine, domaćin ovog susreta.

Narodno pozorište iz Beograda se učlanilo u mrežu prošle godine, a ove godine i Srpsko narodno pozorište, koje je predstavljala Nevena Janać, umetnički direktor SNP-a. Očekuje se uključivanje i drugih zemalja u balkansku mrežu operskih kuća, iz Hrvatske, Slovenije i Grčke.

Kako je na susretu BON-a dogovoreno, pokrenut je portal na kom će se objavljivati i razmenjivati informacije o aktuelnim događajima, zajedničkim planovima, projektima, kako bi se pružila mogućnost svim članovima Balkanske operske mreže da uđu u koprodukcije, otvorila mogućnost razmene dirigenata, solista, notnog materijala, kostima, dekora, gostovanja u širem regionu. Iskoristili bi se postojeći resursi svakog pozorišta, a to bi svakako, u finansijskom smislu, bilo povoljnije za svako pozorište jer bi troškovi bili znatno manji.

Ono što je dogovoreno ove godine jeste da će potpisnici memoranduma BON-a uputiti zajedničko pismo svojim ministarstvima kulture zemalja potpisnica, sa ciljem da upoznaju nadležne sa koncepcijom rada BON-a i planovima, kao i da od nadležnih očekuju adekvatnu podršku. Takođe, predloženo je da operske kuće, članice BON-a, uđu u koprodukciju i postave operu „Putovanje u Rems“ Đoakina Rosinija, sa ciljem da se troškovi ravnomerno rasporede i da bi predstava, izvodeći se u svakoj operi kući-članici BON-a, imala više premijernih izvođenja. Prvo izvođenje ove opere bi trebalo da bude u Srpskom narodnom pozorištu na proleće 2018. godine.

Održan je i Gala koncert operskih solista, koji su članovi Balkanske operske mreže, i na taj način prigodnom svečanošću završilo treće veče susreta.

Planirano je da se sledeći susret održi u Srbiji, u Narodnom pozorištu u Beogradu koje bi bilo domaćin 2017. godine.

Podeli