Objavljeno:
164
pregleda

4. Međunarodni pozorišni kongres u Bakuu (Azerbejdžan)

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog kongresa bila je „Pozorište i multikulturalnost“. Kongres je trajao od 7. do 8. novembra u Bakuu, a prisustvovao je v.d. upravnika SNP-a dr Zoran Đerić, kao jedini predstavnik iz našeg regiona. Prema njegovim rečima, naišao je na veoma lep prijem na svim nivoima počev od ministra kulture i turizma Abulfasa Garajeva, koji je bio pokrovitelj Kongresa.

Takođe, dr Zoran Đerić je razgovarao i sa Adalatom Valijevim, direktorom Narodnog pozorišta iz Bakua i izvršnim sekretarom ministarstva za kulturu koji je iskazao raspoloženje za svaki vid saradnje naša dva pozorišta.

Domaćini su iskazali spremnost da nas podrže u finansijskom smislu, kao i angažovanju njihovih koreografa koji slove za veoma dobre. Plan Srpskog narodnog pozorišta je da se u ovoj 156. sezoni u baletski repertoar uvrsti „Hiljadu i jedna noć“ azerbejdžanskog umetnika Fikreta Amirova sa idejom da u ovom projektu učestvuje i Azerbejdžan.


Ostvario je kontakte sa kulturnim poslenicima i predstavnicima iz Japana, Irana, Rusije, Gruzije, uglavnom istočnog dela Evrope. Za početak, Azerbejdžan je itekako zainteresovan za saradnju sa SNP-om i spremni su za gostovanja njihovih pozorišta i umetnika kod nas.

„Mi smo bili jedini predstavnici iz ovih krajeva i s tim u vezi je pokazano veliko interesovanje po pitanju funkcionisanja Pozorišta i multikulturalnosti kod nas“, istakao je dr Zoran Đerić i dodao da je u tom kontekstu zanimljiva pozicija Novog Sada i Vojvodine kao multikulturalne sredine i kako u takvoj sredini međusobno sarađuju pozorišta.

Podeli