Objavljeno:
194
pregleda

Medalje, nagrade i pohvale povodom Dana Srpskog narodnog pozorišta, 28. marta 2016.

ZLATNA MEDALJA „JOVAN ĐORĐEVIĆ“

1. ĐORĐE RANDELJ, novinar, publicista, organizator književnog festivala u Novom Sadu i predsednik Upravnog odbora Srpskog narodnog pozorišta, u dva mandata, od 2007. do 2016. godine. Medalja mu se dodeljuje zbog izuzetnih zasluga i zalaganja u upravljanju ovim pozorištem.


SREBRNA MEDALJA „JOVAN ĐORĐEVIĆ“

2. BRANKA GLIGORIĆ, solista Baleta Srpskog narodnog pozorišta, repetitor
Član je Baleta Srpskog narodnog pozorišta od 1985. godine, a 2003. godine dobija zvanje soliste baleta III kategorije.
Ostvarila je brojne solo uloge u baletskim i operskim predstavama, a i danas na sceni SNP-a ostvaruje značajne i upečatljive role: Majka (Žizela), Krčmarica (Don Kihot), Baba (Krcko Oraščić). Vodi probe svih baletskih i operskih predstava u kojima učestvuje balet, a koje su na repertoaru naše kuće (Romeo i Julija, Don Kihot, Labudovo jezero, Žizela, Uspavana lepotica, Karmina burana, Travijata). Njeno učešće u radu baletskog ansambla je od izuzetnog značaja koje se odnosi, ne samo na tehničko usavršavanje baletskog ansambla, nego i na vaspitno podizanje svesti o značaju učešća u svakoj predstavi.

3. JELENA DANILOVAC, organizator scensko-tehničkih poslova
Jelena Danilovac je jedna od najvrednijih radnika Tehnike pa i Srpskog narodnog pozorišta. Upućena je u sve detalje tehničke organizacije poslova. Ona je odana saradnica, posvećena poslu i tolerantna, a kada je potrebno: odlučna i oštra. Ako vam je potrebna bilo kakva informacija o poslovima u Pozorištu, ona je uvek „dostupna“.
U proteklih 35 godina rada našu Jecu pokazala je da je posvećena poslu, ljudima i Pozorištu.
Zbog svega ovog i zbog toga što nam je mnogo lakše kad je ona tu, ova nagrada joj zasluženo pripada!


BRONZANA MEDALJA „JOVAN ĐORĐEVIĆ”

4. JANOŠ GEZ, šef muške krojačke radionice
Gez Janoš je, nakon preuzimanja ove radionice, postao pouzdan saradnik sa bogatom praksom na izradi muških kostima. Vodeći radionicu na visoko profesionalnom nivou, dokazao se više puta a i izlazio je u susret svim željama kostimografa i umetnika. Za dugogodišnji rad u Srpskom narodnom pozorištu i dosadašnjim rezultatima rada dodeljuje mu se bronzana medalja.

 

GODIŠNJE NAGRADE:

5. RADOJE ČUPIĆ, glumac, prvak Drame, za uloge u predstavi Duh koji hoda, Dejana Dukovskog u režiji Aleksandra Popovskog.
U predstavi u kojoj nema slabog mesta, Radoje Čupić je, igrajući više uloga negativaca, briljantan u minijaturama, ostvario jednu, po mišljenju mnogih, od svojih najboljih uloga.

6. IGOR PAVLOVIĆ, glumac, za uloge u predstavama Violinista na krovu, Vatrena
ćelija
, Duh koji hoda, Hamlet.
U svojoj najproduktivnijoj sezoni, Igor Pavlović ostvaruje niz uloga na različit i originalan nacin. Apsolutno posvećen poslu, profesionalan i visoko etičan dokazuje da predstavlja oslonac repertoara kako danas, tako i u budućnosti.

7. JOVANA MIŠKOVIĆ, glumica, za uloge u predstavama Ivona, burgundska kneginja i Hamlet.
Dve, izuzetno, teške uloge, Jovana nosi muški, potvrđujući da u pozorištu stereotipi ne znače ništa i da je u pozorištu sve dopušteno i moguće, kada se opravda. Jovana je opravdala.

8. MARIJA MEDENICA, glumica za uloge u predstavama Ivona, burgundska kneginja i Hamlet.
U jednoj ulozi svedena i gotovo bez reči, u drugoj sa velikom energijom, Marija je pokazala, još jednom, koliko je širok njen glumački raspon. Uvek sa dozom infantilnosti, koja daje začudnost svakoj njenoj kreaciji. Ovogodišnja je dobitnica nagrade „Predrag Tomanović“, za ulogu Ivone, svakako zaslužuje i godišnju nagradu svoje kuće.

9. SVETISLAV JOVANOV, dramaturg, za rad na predstavama Violinista na krovu, Hamlet, Na Drini ćuprija.
Svojom ogromnom erudicijom, dugogodišnjim iskustvom i poverenjem koje uživa kod autora predstava daje doprinos koji nije merljiv, ali je neupitan za sve učesnike procesa.

10. ALEKSANDAR KOJIĆ, dirigent
Maestru Kojiću se dodeljuje Godišnja nagrada zbog izuzetno zahtevnog posla na redakciji partiture i dirigovanja koncertnim izvođenjem opere Knez Ivo od Semberije Isidora Bajića, 26. septembra 2015, povodom obeležavanja sto godina od smrti kompozitora. Već od prvih taktova uvertire, koja je pod njegovim preciznim dirigentskim vođstvom, zazvučala moćno i upečatljivo, u efektno izgrađenim smenjivanjima tonskih ambijenata i sučeljavanjima motiva srpske duhovne i narodne muzike i izvijenih orijentalnih melizama turskog foklora, ostvarena je sugestivna muzička atmosfera koja je nagoveštavala tragički dramski zaplet dela.

11. DARIJA OLAJOŠ ČIZMIĆ, prvakinja Opere, sopran
Za izuzetno otpevane uloge Adine u komičnoj operi Ljubavni napitak Gaetana Donicetija, na premijernom izvođenju 28. marta 2015. i uloge Lusi u operi Telefon Đ. Menotija na premijernom izvođenju 17. decembra 2015.

12. SAŠA ŠTULIĆ, operski solista, tenor
Za veoma emotivno i nadahnuto otpevanu ulogu Nemorina u operi Ljubavni napitak Gaetana Donicetija za premijeru 28. marta 2015.
On je u svakom momentu uspevao da očuva sentimentalni karakter Donicetijevih melodija.

13. VASA STAJKIĆ, operski solista,
Za otpevanu ulogu Kneza Ive na koncertnom izvođenju opere Knez Ivo od Semberije Isidora Bajića, na premijernom izvođenju 26. septembra 2015, za uzbudljiv umetnički doživljaj, koji je u prvi plan stavio nesumnjive i visoke kvalitete Bajićeve muzike.

14. PETER LATO, pomoćnik nototekara
Kao dugogodišnji zaposlen u Umetničkoj jedinici Opera, iskusan u svom poslu, pokazao je sve odlike savesnog, vrednog i pouzdanog saradnika. Pored redovnog posla oko pripreme notnog materijala, on vodi neposredno brigu i o gostujućim dirigentima.

15. ZVONIMIR KRSTIĆ, orkestarski muzičar, kontrabasista
Četrdeset godina svira u Orkestru, što je dug period da bi se s pravom potvrdilo ono što uvek važi za njega: on je tačan, pouzdan, sa izuzetno profesionalnim odnosom prema poslu i kolegama.

16. VERA MARKOVIĆ, horski pevač, drugi alt
Dugogodišnji je horski pevač, odnosno, član Hora Opere Srpskog narodnog pozorišta. Četrdeset godina pevačkog iskustva nije malo, a koliko jedan član Hora svoje glasovne mogućnosti proširuje, govori raznovrsnost operskog repertoara Pozorišta.

17. SANELA MILENOVIĆ, umetnički sekretar Baleta SNP-a
Kao umetnički sekretar i zamenik direktora Baleta obavlja sve složene i odgovorne zadatke koji svakodnevno opterećuju direkciju i rad same umetničke jedinice.
Pouzdana saradnica, posvećena zahtevima poslovima u Baletu, sposobna da iznađe prava rešenja i kada nisu neposredan deo njenih radnog mesta, kao i u odsustvu direktora, kada je prinuđena da samostalno donosi odluke.

18. ALEKSANDRA MAKSIMOVIĆ, samostalni organizator programske aktivnosti
Aleksandra Maksimović je jedna od ključnih karika u složenom lancu povezivanja različitih umetničkih, tehničkih i administrativnih sektora Srpskog narodnog pozorišta. A, u teatru ovako složene organizacione strukture nimalo nije lak zadatak sprovesti uspešnu i preciznu koordinaciju, usaglasiti termine raznovrsnih aktivnosti i, posebno, planirati probe i realizaciju tekućeg repertoara i drugih programa. I sve to valja „udennuti“ na postojeće scene i u probne sale, ali je ponekad neophodno izmisliti i nove prostore za probe, što Sandra ume i može. Zato je zaslužila ovo priznanje Srpskog narodnog pozorišta.

19. IVANA GAJIĆ ČELEBIĆ, urednik programa u Službi produkcionog RTV centra
Već godinama kao munja „protutnji“ kroz pozorište i…..… posao je gotov. Vredna i pouzdana, Ivana je stekla poverenje, ne samo svojih pretpostavljenih, nego i mnogih saradnika izvan SNP-a. Ove godine posebno se angažovala na nekoliko projekata gostovanja u SNP-u, gde su joj gosti iz Pozorišta „Kerempuh“ iz Zagreba odali posebno priznanje, ali i na našim gostovanjima, gde je sa posebnom energijom i pažnjom odradila „lavovski“ deo posla oko gostovanja predstave Violinista na krovu u Sava Centru u Beogradu.

20. LJILJANA BILBIJA, organizator-saradnik za kompjutersku obradu podataka u Službi Promo centra
Zaposlena je u Srpskom narodnom pozorištu od 1989. godine i već dvadeset i šest godina vredno, pouzdano i savesno obavlja svoj posao. Pored osnovnih poslova, mesečnog repertoara, programskih knjižica i svih tekućih štampanih materijala, ona je dugi niz godina radila i na listu „Pozorište“, a pomaže i u pratećim poslovima oko izrade Enciklopedije SNP-a. Tiha, skromna, nenametljiva i vredna, Ljiljana može biti uzor mladima koji dolaze u SNP, a svojim ogromnim znanjem i iskustvom na poslovima koje radi, nesporno, zaslužuje ovu nagradu.

21. ALEKSANDRA NOVOVIĆ, službenik za javne nabavke
Aleksandra je u Pozorištu od 2006. godine na poslovima službenika za javne nabavke. Vrlo brzo svojim znanjem i iskustvom stiče poverenje pretpostavljenih koje je neophodno za ovaj posao. Odgovoran je i vredan radnik, pa je stoga svojim radom zaslužila godišnju nagradu i na tome joj čestitamo.

22. SAŠA SENKOVIĆ, scenograf u RJ Tehnika
Saša Senković, zaposlen kao scenograf u našem pozorištu protekle pozorišne sezone iskazao je raznolikost i kreativnost u svim scenografskim rešenjima operskih, baletskih i dramskih predstava Srpskog narodnog pozorišta. Kreirao je i učestvovao u izradi scenografija u operama: Ljubavni napitak i Omnibus opera, u drami Violinista na krovu, Duh koji hoda i baletu Ko je najmoćniji na svetu!?. Saša sistematično i odgovorno „punim plućima“ pristupa svakom zadatku i poslu oplemenjujući ga svojim idejama i kreativnošću.
Ova nagrada savim zaslužno pripada njemu.

23. PREDRAG ŽDERO, dekorater
On je jedan od vrednijih i savesnijih radnika u ovom sektoru. Naročito se iskazao u protekloj sezoni, ne obazirući se na smanjenje koeficijenta, i radio je istim žarom kao i pre, pa čak i uz veću odgovornost.
Paripović Ilinka na radnom mestu administrator-delovođa u Službi kadrovskih i opštih poslova za godišnju nagradu u 2016.godini.

24. ILINKA PARIPOVIĆ, administrator-delovođa
Ilinka je vredna i odgovorna u obavljanju svojih poslova. Ona je divan čovek, prijatelj i saradnik i za svoj rad tokom predhodne godine,zaslužuje ovu nagradu.

25. NADA ĆULUM, spremačica-razvodnik-garderober
U Srpskom narodnom pozorištu radi punih 21 godinu u odeljenju za održavanje higijene i razvođenje, na radnom mestu spremačica-razvodnik-garderober. Tokom svih godina rada, Nada svojim odnosom kako prema obavljanju poslova, tako i prema svojim koleginicama, rukovodiocima, publici i drugim saradnicima, zaslužuje sve pohvale a samim tim i nagradu. Od postojanja ove zgrade kroz navedeno odelenje prošlo je mnogo izvršilaca i po svim merilima dobrog radnika Nadi je sigurno mesto među troje najboljih.

 

GODIŠNJE POHVALE

26. TANJA CVIJIĆ, inspicijent u Operi i Baletu
Marljiva i pouzdana, ostvaruje lepu saradnju sa kolegama u Operi. Posebno se pohvaljuje zbog angažovanja u radu sa gostujućim operskim umetnicima. Vredno obavlja i poslove inspicijenta u Umetničkoj jedinici Balet.

27. IVAN SVIRČEVIĆ, rukovalac displeja
Ivan svoj posao obavlja savesno i pedantno. Omiljen je u kolektivu zbog svoje spremnosti za saradnju, a obavlja i poslove inspicijenta u Umetničkoj jedinici Balet.

28. VLADIMIR STOJKOVIĆ, horski pevač, bariton
za uspešno ostvarenu manju solističku ulogu Pepina u operi Ljubavni napitak Gaetana Donicetija, na premijernom izvođenju 28. marta 2015.

29. ALEKSANDAR TOLIMIR, horski pevač, tenor
za uspešno ostvarenu manju solističku ulogu Mujezina u koncertnom izvođenju Knez Ivo od Semberije Isidora Bajića, na premijernom izvođenju 26. septembra 2015.

30. VLADIMIR ZORJAN, horski pevač, bas
za uspešno ostvarenu manju solističku ulogu Medicinskog radnika u Omnibusu opera, na premijernom izvođenju 17. decembra 2015.

31. SAMJUEL BIŠOP, za ulogu Krcko princ u baletu Krcko Oraščić
Na prvom mestu profesinalno, a zatim i tehnički i umetnički besprekorno, odigrao je ulogu princa veoma izražajno i impresivno.

32. LANA STOJANOVIĆ, za ulogu Vile šećera u baletu Krcko Oraščić
Ovu izuzetno složenu i zahtevnu ulogu ostvarila je na visokom umetničkom nivou. Ova mlada balerina odlukuje se lepom baletskom pojavom i igračkom tehnikom. Pred njom je uspešna i obećavajuća karijera.

33. LJILJANA VELIMIROV, za ulogu Vile Karabos u predstavi Uspavana lepotica
Ova mlada balerina koja je tek na početku profesionalne igračke karijere ostvarila je ulogu vile Karabos tehnički upečatljivo i ukazala nam da je među nama još jedna solistkinja baleta.

34. MILENA KRKOTIĆ, za ulogu Petla u baletu za Ko je najmoćniji na svetu!?
Milena upečatljivo tumači Petla, dobroćudnog kicoša, koji mudruje i predstavlja dramaturšku veznu nit. Skladne igračke figure i ljupkog šarma, plenila je simpatije publike i mamila aplauz.

35. TEONA RADANOVIĆ, za ulogu Princeze mišice u baletu Ko je najmoćniji na svetu!?
Teonina krhka figura došla je do punog izražaja u duetnim nastupima. Scenski pokret, gluma i ples, kao i psihološku karakterizaciju lika koji tumači, postavila je u prvi plan.

36. ALEKSANDRA KOVAČEVIĆ, glavna modistkinja
koja je, u veoma kratkom roku, ostala jedini izvršilac u ovoj radionici. To nju nije nimalo omelo, da kreativno i odgovorno obavlja sve postavljene zadatke, pa čak i da od nemogućeg pravi moguće. Naročito se iskazala u protekloj sezoni te joj se dodeljuje pohvala za pregalački rad.

37. DR LJUBICA SAKAČ PETROVIĆ
Oni koji se brinu za naše zdravlje su specijalista medicine rada- dr Ljubica Sakač Petrović i medicinska sestra Dragana Tišma. Poslovičnog izraza „U zdravom telu, zdrav duh“ setimo se kada snaga jednog, od dva sinhronizovana mehanizma, oslabi. Ali, naši zaposleni, zahvaljujući Ambulanti, čak i neposrednoj blizini, imaju sve preduslove za negovanje zdravlja. Zahvaljujemo se na dugogodišnjoj zdravstvenoj brizi i zaštiti naših zaposlenih.

38. JAVNO KOMUNALNO PREDUZEĆE „INFORMATIKA“ iz Novog Sada u okviru projekta „Digatalizacija kulturne baštine Novog Sada“
Zbog velikog doprinosa na promovisanju kulturnih vrednosti, brze i kvalitetne dostupnosti pozorišne retke građe i zbog nastojanja da svojim radom pruže više – Informatika je omogućila Srpskom narodnom pozorištu virtuelnu turu koja je prezentovana na službenoj internet stranici Pozorišta. Službu za digitalizaciju JKP „Informatika“ čine: Nives Vidaković, rukovodilac Službe, Jovanka Lekić, grafički dizajner, Ognjen Vukmirović, grafički dizajner. Vlatko Takač je bio pomoćnik direktora u periodu trajanja sporazuma, sa kojim smo se u početku dogovarali o procesu digitalizacije, a u saradnji je posredovao Zoran Lazin.

39. SLUŽBA KADROVSKIH I OPŠTIH POSLOVA i dočeka svako lice koje se zapošljava u ovom pozorištu i koja isprati svakog zaposlenog kada odlazi iz pozorišta. Ova Služba se stara da zaposleni dobiju uputstva i ostvare svaki svoj zahtev i zakonsko pravo, ali i obavezu,u vezi sa radom. Osim zaposlenima, ona pruža stručnu pomoć i obavlja poslove i za potrebe uprave pozorišta kao i za potrebe drugih organa i institucija u pozorištu i van pozorišta. U ovoj Službi se obezbeđuje uredna i tačna dostava svih akata ,pisanih materijala i pošte kao i arhiviranje primeraka navedenih akata koji ostaju u pozorištu.

40. TEHNIKA SRPSKOG NARODNOG POZORIŠTA, za izuzetno zalaganje u realizaciji dramskog programa. U vremenu manjka ljudi, tehničkih sredstava i motivacije, ljudi iz senke ostvaruju naše ambicije. Publika ne može ni da pretpostavi koliko naših radnika, u marku, pomaže da čarolija pozorišta ne bude narušena banalnošću.

41. OPERA LJUBAVNI NAPITAK GAETANA DONICETIJA, premijera 28. marta 2015. Pod dirigentskim vođstvom Željke Milanović, u režiji gosta iz Češke Republike Andreja Besčasnog.
Kasnijim izvođenjem opere koncentrisano je dirigovao Mikica Jevtić, u bliskoj saradnji sa raspoloženim solistima, preciznim Orkestom i horskim ansamblom. A, kao rezultat njihovog plodonosnog umetničkog truda nastala je pitka, lepa i uzbudljiva operska predstava, koja je prisutnima pružila trenutke istinskog uživanja.

42. KONCERTNO IZVOĐENJE OPERE KNEZ IVO OD SEMBERIJE ISIDORA BAJIĆA, premijerno izvođena 26. septembra 2015. pod dirigentskom upravom i redakcijom Aleksandra Kojića.
Presudni doprinos ukupnom uspehu predstave pružili su sjajni tumači glavnih uloga, odmereni, iako u svedenom vokalnom izrazu, vrlo ubedljivi.

43. OMNIBUS OPERA, U REŽIJI KSENIJE KRNAJSKI, DIRIGENT ALEKSANDAR KOJIĆ,
Premijera je bila 17. decembra 2015, a prema rečima kritike, ovaj vid scensko-muzičke umetnosti je pravo repertoarsko osveženje, ni izdaleka nije rekao svoju poslednju reč i da itekako ima budućnost.

44. BALETSKA PREDSTAVA KO JE NAJMOĆNIJI NA SVETU!? na muziku Bohuslava Martinua, u koreografiji Vladimira Semjonoviča Feđanina, scenografa Saše Senkovića i kostimografa Senke Ranosavljević.
Izuzetno pitka i estetski oblikovana predstava obiluje upečatljivim scenama, blagim humorom i lirskom izražajnošću, a koja će se dopasti mlađim posetiocima koji će jednog dana biti naša stalna publika.

45. PREDSTAVA „REVOLUCIJA – OTKAZANA!”
Koprodukcija: Srpsko narodno pozorište – Forum za novi ples, Per.Art i Studentski kulturni centar Novi Sad, režija i koncept: Saša Asentić, dramaturgija i koncept: Ana Vujanović, koreografija: Aleksandar Ašur (Alexandre Achour) i Olivera Kovačević Crnjanski
Ova predstava, na provokativan i uzbudljiv način, referišući na bogatu tradiciju moderne, ali koristeći i elemente rečnika postmoderne, pozivajući se na iskustva performansa, a na tragu teatra koji se uspostavlja u neposrednoj komunikaciji između aktera i gledalaca, preispituje odnos umetničke igre, s jedne, i društveno-političkog angažmana, s druge strane. Dosledno i na visokom umetničkom načinu artikulišući strogi koncept, predstava Revolucija – OTKAZANA! smelo uspostavlja nove standarde kada je reč o misiji nacionalne pozorišne institucije i njenom odnosu prema scenskim formama koje se bave istraživanjem.

Podeli