Објављено:
1387
прегледа

ГОСТИ: „ТРАНСИЛВАНИЈА“, 19. мај у 20.00, сцена „Јован Ђорђевић“

Драган Николић: ТРАНСИЛВАНИЈА, комедија
Режија: Милан Караџић
Београдско драмско позориште

„Трансилванија“ је дебитантски комад Драгана Николића, који упечатљиво и живописно прати линију домаће црне комедије обележену драмама Александра Поповића, Душана Ковачевића и Ђорђа Милосављевића.

Реч је о ироничном споју примитивних предрасуда, цртица из “црне хронике“ и локалних, етно-митова из влашког, подунавског краја. Породична завада, шверц нафте, убиства и “црна свадба“ мешају се са жељом за осветом оностраних бића – духова и вампира због недоличног понашања живих. Менталитетски и апсурди поднебља, продубљени суровошћу пограничног живота и специфичним фолклором и сујеверјем, отварају другачију визуру једног посебног света, чија схватања морала и части, постају парадигма општег стања друштва у коме живимо. Драган Николић са горким подсмехом слика извитоперено друштво у коме је све туђе проклето, а све наше уклето, у коме се и прошле и будуће генерације хране крвљу живих.

Играју: Наташа Нинковић, Војин Ћетковић, Весна Чипчић, Вук Костић, Никола Ракочевић, Милица Зарић, Марко Живић / Владан Милић, Милорад Дамјановић

Подели