Objavljeno:
288
pregleda

65 GODINA BALETA SNP-a I DODELA NAGRADE SOLISTKINJI ANI ĐURIĆ

Foto: M. Polzović

U subotu 7. marta će, povodom  65 godina Baleta Srpskog narodnog pozorišta, biti uručena nagrada Udruženja baletskih umetnika Vojvodine „Marina Olenjina“ ANI ĐURIĆ, solistkinji Baleta SNP-a.

Nagradu će uručiti Gabriela Teglaši, predsednica UBUV-a i predsednica Komisije za dodelu nagrade, nakon predstave „Labudovo jezero“ koja počinje u 19.00 časova, na sceni „Jovan Đorđević“.

Tročlana komisija za dodelu nagrade Marina Olenjina za oblast baletske umetnosti, obrazovana je u sastavu:

    Gabriela Teglaši, predsednica Komisije, laureatkinja nagrade Marina Olenjina, (2007. godine) i predsednica Udruženja baletskih umetnika Vojvodine,
    mr Aleksandar Ilić, član Komisije, koreograf, baletski umetnik i
    mr Zoran Maksimović, član Komisije, teatrolog, direktor Pozorišnog muzeja Vojvodine.


OBRAZLOŽENJE

Nagrada Marina Olenjina je ustanovljena 2007. godine i dodeljuje se za vrhunsko profesionalno umetničko stvaralaštvo. Nagrada nosi ime po osnivačici Baleta u Srpskom narodnom pozorištu, a bronzana statueta koja se ovim povodom dodeljuje, rad je akademskog vajara Lasla Silađija. Balet Srpskog narodnog pozorišta obeležava 8. mart, kao svoj Dan, kada je 1950. godine i osnovan.

Prva solistkinja Baleta Srpskog narodnog pozorišta, Ana Đurić, je balerina velikog potencijala. Počela je tako što je prvo osvojila Prva mesta na Republičkom takmičenju, a predstavljala je svoju zemlju i na svetskim takmičenjima u Rimu, Varni i Berlinu.

U Novom Sadu je od 2011. godine. Velika je sreća što je Ana odabrala da svoj raskošni talenat daruje baš ovom pozorištu.

Ana Đurić je sve svoje uloge do sada odigrala besprekorno. Osim izuzetne tehničke sigurnosti i nepogrešivog izvođenja na sceni, ona u sve uloge uspeva da ugradi i svoj naročiti lični emotivni naboj koji nijednog trenutka publiku ne ostavlja ravnodušnom. I baletska kritika se slaže da Ana Đurić velike, glavne uloge donosi veoma zrelo i sa velikom odgovornošću. Samo njeno kretanje scenom odraz je jednog brižljivo negovanog manira koji pripada najboljima.  U to smo se uverili gledajući je u ulogama Odete, Odilije, Kitri, Aurore, Julije.

Ana Đurić je u svom kontinuiranom radu ostvarila najznačajnije uloge klasičnog baletskog repertoara na sceni Srpskog narodnog pozorišta. Na decembarskoj turneji 2014. godine, uz novosadski balet, predstavila se u devet gradova Meksika. U junu 2014. godine gostovala je na Gala koncertu u Rumuniji.

Ova strukovna nagrada Udruženja baletskih umetnika Vojvodine je priznanje za sve odigrano do sada i podsticaj je za budući rad ovoj talentovanoj balerini.

S toga, Komisija se složila da nagrada Marina Olenjina Udruženja baletskih umetnika Vojvodine ide u prave ruke.

Podeli