Category Archives: НА ДРИНИ ЋУПРИЈА

„На Дрини ћуприја“ у Сарајеву: Стојеће овације за Новосађане

na-drini-cuprijaГлумци Српског народног позоришта, готово читав ансамбл, поново су били хероји Младеновићевог виђења и опсежног захвата дочаравања епоха у периоду од преко 400 година. Стојеће овације, а затим и срдачна добродошлица, разговори који су уследили у салону Народног позоришта Сарајева, потврдили су величину њиховог подухвата.

Игор Бурић, Дневник, 2. фебруар 2018.
Више информација

СНП у гостима

bilbordПонедељак, 19. фебруара, Билборд, НП Сомбор

Билборд, нова представа СНП-а и Плус театра из Новог Сада, рађена је по тексту Мајкла Вукадиновића и у режији Петра Јовановића (прем. 25. јануара, Камерна сцена СНП), први пут ће  гостовати у понедељак, 19. фебруара у Народном позоришту у Сомбору.

Више информација

Аника и њена времена и На Дрини ћуприја „Андрићу у част“ у НП Београд

andricu-u-castДве представе Српског народног позоришта, рађене по мотивима Андрићеве прозе, учествоваће на овогодишњој ревији представа „Андрићу у част“, у Народном позоришту из Београда.

Ревија „Андрићу у част“ одржава се током новембра и децембра на обе сцене НП Београд, а поводом 125. годишњице од рођења нашег истакнутог писца и нобеловца Иве Андрића.
Више информација

Награде 62. Стеријиног позорја за представу „На Дрини ћуприја“

na-drini-cuprijaУ петак, 29. септембра, пред почетак представе На Дрини ћуприја, у 19.30, ће бити уручене награде 62. Стеријиног позорја за представу На Дрини ћуприја.

Више информација

„На Дрини ћуприја“ последњи пут у сезони

na-drini-cuprijaЈедна од најгледанијих и најтраженијих представа Драме Српског народног позоришта „На Дрини ћуприја“, биће изведена последњи пут у 156. сезони, у понедељак, 26. јуна.

Због великог интересовања публике одлучено је да се ова представа изведе још једном, пре затварања сезоне.

Више информација

„На Дрини ћуприја“ на 25. Позоришном маратону у Сомбору

na-drini-cuprija-Вишеструко награђивана представа Драме Српског народног позоришта „На Дрини ћуприја“ учествоваће на овогодишњем фестивалу Позоришни маратон.

Фестивал Позоришни маратон „Коцка је бачена“ ове године ће се одржати 25. пут у Народном позоришту Сомбор, од 14. до 17. јуна, а представа „На Дрини ћуприја“ биће изведена у четвртак, 15. јуна. Више информација

На Дрини ћуприја наградила критика, публика, „Дневник“

na-drini-cuprijaЖири Удружења позоришних критичара и театролога Србије, у саставу: Слободан Савић (председник), Александра Гловацки и Марина Миливојевић Мађарев, донео је једногласну одлуку да награду Округлог стола критике 62. Стеријиног позорја за најбољу представу додели остварењу На Дрини ћуприја, по мотивима дела Иве Андрића, режија и адаптација Кокан Младеновић, Српско народно позориште Нови Сад.
Више информација

62. Стеријино позорје

na-drini-cuprijaСтеријино позорје, 62. по реду, свечаном беседом ће отворити глумица СНП-а Мирјана Гардиновачки у петак 26. маја на сцени „Јован Ђорђевић“ с почетком у 20 часова. Ова најзначајнија позоришна манифестација ће трајати од 26. маја до 3. јуна, када ће бити изведено 9 представа у такмичарској селекцији:

Више информација

Са ријечког фестивала – поход представе СНП-а На Дрини ћуприја

na-drini-cuprijaКомплексни дух пулс времена и питања друштва и болне трауме појединца, оно су што обједињује селекцију Бојана Муњина, који је у Ријеку ове године довео представе из Хрватске, Србије, Русије и Литваније. Међу девет остварења, чак три су гости из Београда и Новог Сада.

Више информација

На Дрини ћуприја на фестивалу у Ријеци

na-drini-cuprijaНа Дрини ћуприја, по мотивима дела Иве Андрића, у адаптацији и режији Кокана Младеновића, затвориће 24. међународни фестивал малих сцена у Ријеци (Хрватска), који ће бити одржан од 2. до 10. маја.

На Дрини ћуприја биће изведена 10. маја у 19.30 часова.

Више информација

На Дрини ћуприја СНП-а, најбоља и на 2. театарском фестивалу „Позоришно пролеће“ у Шапцу

na-drini-cuprija-featuredСтручни жири 2. Театарског фестивала „Позоришно пролеће“ у саставу: Милена Зупанчич, Зијах Соколовић и Благој Стефановски донео је одлуку да се доделе следеће награде:

Награда за најбољу представу
Иво Андрић „На Дрини ћуприја“, режија и адаптација Кокан Младеновић, Српско народно позориште Нови Сад

Више информација

„На Дрини ћуприја“ победник 67. Фестивала професионалних позоришта Војводине

НА ДРИНИ ЋУПРИЈА По мотивима дела Иве Андрића, режија и адаптација: Кокан МладеновићЖири Фестивала у саставу Драгана Варагић председница жирија, Владислава Фекете и Смиљка Сељин, након одгледаних 12 представа у званичној конкуренцији донео је одлуке да се: Награда за најбољу драмску представу у целини додели представи „На Дрини ћуприја“ по мотивима дела Иве Андрића, Српско народно позориште Нови Сад у режији и адаптацији Кокана Младеновића. (Одлука је донета једногласно.)
Више информација

На Дрини ћуприја на четири фестивала

na-drini-cuprija-featuredПредстава На Дрини ћуприја уврштена је у званичну селекцију четири фестивала:
- 67. фестивал професионалних позоришта Војводине, у Српском народном позоришту, 6. априла,
- 2. театарски фестивал „Позоришно пролеће“ у Шапцу, 9. априла,
- 24. међународни фестивал малих сцена, Ријека, 10. маја,
- 62. Стеријино позорје, 30. маја.

„На Дрини ћуприја“ Кокана Младеновића фаворит публике

na-drini-cuprijaПредставом „На Дрини ћуприја“ Српског народног позоришта из Новог Сада синоћ је почео 21. Југословенски позоришни фестивал у Ужицу.

Једно од капиталнијих дела српске књижевности је редитељ Кокан Младеновић „надоградио“ новијом историјом која се писала на каменом вишеградском мосту и око њега, као и детаљима којих нема у Андрићевом роману, али говоре о данашњици „босанског лонца“ и упозоравају на неко ново крваво сутра. Више информација

Две награде представи „На Дрини ћуприја“

na-drini-cuprijaПредстава Српског народног позоришта „На Дрини ћуприја“ освојила две награде на 24. Међународном фестивалу класике „Вршачка позоришна јесен“: Награду за најбољу режију Кокану Младеновићу и Специјалну награду ансамблу за преданост, посвећеност и спремност да одговори високим сценским и естетским захтевима.

Додела награда је вечерас, у петак, 28. октобра у Народном позоришту „Стерија“ у Вршцу.