МЛАДЕНОВИЋ Боривоје-Бора

МЛАДЕНОВИЋ Боривоје-Борабалетски играч (Гружа, 10. XI 1936 – Београд, 4. XII 2019). Завршио је осам разреда основне школе са малом матуром и четири разреда Средње балетске школе „Лујо Давичо“ у Бгду. Од 1954. до 1956. био је члан ансамбла МНТ у Скопљу, а затим НП у Бгду, где је стекао статус солисте 1958, а првака 1963. Од 1964. до 1967. био је солиста Балета Немачке опере на Рајни у Диселдорфу. У НП је поново ангажован као првак Балета 1967. Од 1971. је као стални гост у СНП био носилац насловних улога у балетима класичног и савременог репертоара. Самостално је гостовао у Букурешту 1969, на Фестивалу у Опатији као Алберт (Жизела) и на Љубљанском фестивалу балета као Дон Хосе (Кармен). Његова игра се одликовала, таложеношћу, мужевношћу и складним играчким линијама у класичним балетима, али и представама модернијег стила као и у националном репертоару. У богатој играчкој каријери, остварио je низ веома запажених улога, као и у операма. У пуној уметничкој зрелости креирао је више веома упечатљивих карактерних балетских ликова, испољавајући изграђени смисао за драмско обликовање плесних улога. Познат је као веома пожртвован и поуздан партнер. Играчку каријеру је завршио 1985, али је наставио да наступа у драмским представама. Добитник је награде Позоришне комуне НП Бгд за улогу Голема (Голем) 1972.

УЛОГЕ (к. г.): Саид (Шехерезада), Момково срце (Лицитарско срце), Алберт (Жизела), Дон Хосе (Кармен свита), Млади музичар (Госпођице са кровова), Квазимодо (Есмералда).

ЛИТ: С. Савић, Само интересантан покушај, Дневник, 1. XI 1973; М. Сујић-Виторовић, Једно од бољих остварења, Политика, 27. I 1976.

Љ. М.